Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017 20:55

Ποιος θα εισπράξει φόρους και οφειλές; 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

 Η διάνοιξη - κατασκευή της Βασιλέως Γεωργίου ξεκίνησε το Μάρτιο του 2008 αλλά εννέα χρόνια μετά η δημοτική αρχή Καλαμάτας δεν έχει ακόμα κατορθώσει να εισπράξει την εισφορά σε χρήμα που έπρεπε να αποδώσουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που απέκτησαν πρόσοψη στο δρόμο.

Χθες λοιπόν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας διαπίστωσε με καθυστέρηση εννέα ολόκληρων χρόνων: “Αν δεν έρθουν αυτά τα χρήματα στον δήμο, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω διανοίξεις. Δεν μπορούμε να ζητάμε διανοίξεις, ενώ οι πολίτες δεν έχουν καταβάλει αυτό που πρέπει. Εμείς έχουμε υποχρέωση στην αναζήτηση αυτών των χρημάτων και δεν θα κάνουμε πολιτική με το συγκεκριμένο θέμα”. 

Πολύ σωστά τα λέει ο κ. Νίκας αλλά δεν μας είπε τι έκανε αυτά τα εννέα χρόνια η δημοτική αρχή για να εισπράξει αυτά τα χρήματα. Η απάντηση είναι απλή και αυτονόητη: Η δημοτική αρχή Καλαμάτας δεν έκανε τίποτα για να εισπράξει τις οφειλές επειδή φοβόταν το πολιτικό κόστος. Για τον ίδιο λόγο η αντιπολίτευση δεν πιέζει για την είσπραξη των οφειλών. Με άλλα λόγια: Οι τοπικοί άρχοντες εφαρμόζουν αυστηρά το νόμο όταν διανέμουν χρήματα αλλά κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην στενοχωρήσουν τους οφειλέτες του δήμου. Στην πραγματικότητα οι τοπικοί άρχοντες δεν κάνουν τίποτα διαφορετικό από όσα έκαναν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών επιτρέποντας στους πολίτες για ψηφοθηρικούς λόγους να πληρώσουν φόρους όταν και αν θέλουν. 

Θα ήμασταν όμως υπερβολικά άδικοι αν κατηγορούσαμε μόνο τους πολιτικούς για την πλημμελή εφαρμογή των εισπρακτικών νόμων. Δυστυχώς και στον Τύπο θα δούμε πολλά δημοσιεύματα για τις οφειλές του κράτους προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αλλά ελάχιστα για τις οφειλές των πολιτών προς το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς ο Τύπος όπως και οι πολιτικοί εδώ και πολλά χρόνια δεν μπορούν να συγκρουστούν με το τέρας του λαϊκισμού που ανέθρεψαν επειδή πίστευαν ότι ποτέ δεν θα στραφεί εναντίον τους. Ετσι σιγά - σιγά ο λαϊκισμός, που θέλει το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση διανομείς δανεικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και τείνει να καταστρέψει ό,τι χτίστηκε με κόπο τα τελευταία πενήντα χρόνια. 

Από εκεί και πέρα θα ήταν αφελής όποιος πιστεύει ότι μπορεί να τιθασεύσει το τέρας του λαϊκισμού χωρίς να καταστραφεί ο ίδιος πολιτικά ή οικονομικά. Γι' αυτό και κανένας πολιτικός δεν συγκρούεται με όσους αρνούνται να πληρώσουν φόρους και εισφορές διεκδικώντας νέα δανεικά από τη Δύση. Γι' αυτό κανένας πολιτικός δεν κάνει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να γίνει η Ελλάδα σύγχρονο κράτος. 

Υ.Γ. Γιατί ο Νίκας θυμήθηκε τις οφειλές των δημοτών ενώ δεν πρόκειται να κάνει τίποτα για να εισπράξει τα οφειλόμενα; Μα φυσικά γιατί αισθάνεται τόσο ισχυρός που κάνει… αντιπολίτευση στον εαυτό του για να κερδίσει και ψήφους από όσους διαφωνούν μαζί του. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017 20:58