Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 22:36

Δυόμισι χρόνια δημοτικής θητείας 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Δυόμισι χρόνια δημοτικής θητείας 

 

Σε δύο μήνες οι δημοτικές αρχές της Μεσσηνίας (πλην του δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Τσώνη, που ξεκίνησε αργότερα τη θητεία του μετά την   απόφαση του Εκλογοδικείου στις 14 Ιανουαρίου 2015) θα έχουν διανύσει τη μισή πενταετία, αλλά σε αυτά τα δυόμισι χρόνια δεν κατάφεραν τίποτα περισσότερο από το να διαχειριστούν σχετικά αξιοπρεπώς τις μειωμένες επιχορηγήσεις από την κεντρική διοίκηση. 

Από εκεί και πέρα, ο δήμαρχος Καλαμάτας αξιοποίησε καλύτερα από όλους τους άλλους δημάρχους της Μεσσηνίας τόσο τις κυβερνητικές γνωριμίες του με ομοϊδεάτες και πολιτικούς αντιπάλους, όσο και όλα τα επικοινωνιακά όπλα που έχει στη διάθεσή του για να υπερπροβάλλει το έργο της δημοτικής αρχής. Στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος δήμος της Μεσσηνίας αυτά τα δυόμισι χρόνια είχε περισσότερες… ειδήσεις από έργα και η επικοινωνιακή αυτή επιτυχία πιστώνεται απόλυτα στο δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. Ετσι σχεδόν όλοι ξέχασαν ότι η Καλαμάτα δεν θα γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021, ενώ στη δημοτική αρχή κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να θυμούνται οι πλημμυροπαθείς όχι την αδράνεια της δημοτικής μηχανής τις κρίσιμες ώρες, αλλά την αδυναμία της κυβέρνησης που επί τέσσερις μήνες δεν έχει κατορθώσει να αποζημιώσει τις κατεστραμμένες οικοσκευές. 

Από τους υπόλοιπους δήμους της Μεσσηνίας ούτε καν… ειδήσεις δεν έχουμε, καθώς οι δήμαρχοι έχουν ξεχαστεί σε περασμένους αιώνες όταν οι πληροφορίες μεταφέρονταν από τους κομματάρχες στους ψηφοφόρους στόμα με στόμα. Το επικοινωνιακό έλλειμμα είναι κάτι παραπάνω από ορατό στο Δήμο Μεσσήνης. Ο πρώην δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος συναγωνιζόταν τον κ. Νίκα, ενώ ο νυν κρατάει μυστικά και ντοκουμέντα για να μην τα μάθουν οι δημοσιογράφοι. 

Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης στη δεύτερη θητεία του δείχνει μάλλον κουρασμένος και σίγουρα αναπολεί τη “χρυσή εποχή” της πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά όταν ο δήμος έπαιρνε εύκολα χρηματοδοτήσεις για έργα και μελέτες.   

Στο Δήμο Τριφυλίας είναι εντυπωσιακή η σιωπή του δημάρχου Παναγιώτη Κατσίβελα και της αντιπολίτευσης για το δρόμο Καλό Νερό - Τσακώνα, ενώ αντίθετα δεν προκαλεί καμία εντύπωση η αδυναμία εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης για την πολεοδόμηση του Κυπαρισσιακού. 

Οι Δήμοι Δυτικής Μάνης (που κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα σκουπίδια) και Οιχαλίας (που βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση έκτακτης πολιτικής ανάγκης, αφού ο δήμαρχος Αριστείδης Σταθόπουλος δεν μπορεί να ψηφίσει προϋπολογισμό και Τεχνικό Πρόγραμμα) μόνο ως παραδείγματα αποτυχίας του "Καλλικράτη" μπορούν να θεωρηθούν δίνοντας παράλληλα ουσιαστικά επιχειρήματα σε όσους εκτιμούν ότι χρειάζεται ένας νέος γύρος συγχωνεύσεων. 

Σε κάθε περίπτωση, οι δήμοι της Μεσσηνίας -όπως και όλης της Ελλάδας- απέδειξαν αυτά τα δυόμισι χρόνια εμπράκτως ότι μπορούν να διαχειριστούν τα προβλήματα της καθημερινότητας με λιγότερα χρήματα από όσα ξόδευαν την εποχή των παχιών αγελάδων. Ουσιαστικά αυτά τα πολύ δύσκολα χρόνια αποδείχτηκε ότι ο μηχανισμός των δήμων έχει αποκτήσει ένα αξιοσημείωτο επίπεδο και ότι πλέον μπορεί να διαχειριστεί τα δύσκολα - ανεξάρτητα από την ικανότητα των πολιτικών προϊσταμένων. Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι σταδιακά οι δημοτικοί υπάλληλοι εκτός από περισσότερες γνώσεις αποκτούν και μεγαλύτερη εμπειρία από τους αιρετούς και έτσι για πρώτη φορά η τοπική αυτοδιοίκηση αποκτά ένα λειτουργικό μηχανισμό που μπορεί να αποτελέσει την βάση για την κατάκτηση του επόμενου επιπέδου. 

Για τους αιρετούς τα είπαμε. Υπομονή. Σε δυόμισι χρόνια θα… ξαναψηφίσουμε

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός


NEWSLETTER