Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017 20:04

Διαγωνισμός αυτοπροβολής για μια θέση αντιδημάρχου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Διαγωνισμός αυτοπροβολής για μια θέση αντιδημάρχου

 

Την ώρα που χιλιάδες Μεσσήνιοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και αγωνιούν για την επόμενη μέρα, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι ασχολούνται μόνο με τους επικείμενους ανασχηματισμούς, καθώς ενδιαφέρονται μόνο για τις θέσεις των αντιδημάρχων και των προέδρων στις δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα.

Ετσι οι περισσότερες δημοτικές ομάδες αντί να συζητούν τα τοπικά προβλήματα, κουτσομπολεύουν άτυπα για το ποιος θα οριστεί αντιδήμαρχος και ποιος πρόεδρος. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το κουτσομπολιό έχει περιοριστεί εντός των δημοτικών ομάδων και δεν έχει επεκταθεί, όπως και στο παρελθόν, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

Σε κάθε περίπτωση και πέρα από τα κουτσομπολιά των δημοτικών συμβούλων, η διαδικασία για τον ορισμό των αντιδημάρχων δεν έχει πλέον καμία σχέση με την πολιτική και έχει μετατραπεί σε διαγωνισμό αυτοπροβολής των ενδιαφερομένων. Βεβαίως και στο παρελθόν δεν ήταν όλα ιδανικά αφού πολλές φορές ορίζονταν αντιδήμαρχοι όχι με κριτήριο την ικανότητά τους αλλά με βάση τις επιλογές των βουλευτικών γραφείων και με γνώμονα τη διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών. Από τότε όμως που τα κόμματα έχασαν την ισχύ τους και η πολιτική υποβαθμίστηκε σε απλή επικοινωνιακή κοκορομαχία, οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να λαμβάνουν καλύτερη θέση στην αφετηρία του ανασχηματισμού. 

Με απλά λόγια: Οι δημοτικοί σύμβουλοι προσπαθούν να ακουστεί το όνομά τους ή να φωτογραφηθούν ώστε να μην τους ξεχάσει ο δήμαρχος την περίοδο που ορίζει αντιδημάρχους. Επειδή όμως δεν έχουν και χρήματα για να προβάλουν το έργο τους, όπως συνέβαινε κρυφά και φανερά την εποχή των παχιών αγελάδων, απλώς συζητούν εντός των τειχών της δημοτικής ομάδας και στις παρέες ελπίζοντας ότι η συζήτηση θα ξεπεράσει τα στενά όρια του καφενείου και θα φτάσει μέχρι τα αυτιά του δημάρχου, ώστε όπως προαναφέραμε να μην τους ξεχάσει την κρίσιμη στιγμή. Εννοείται ότι δεν υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες και ότι οι ενδιαφερόμενοι προβάλλονται ως ικανότεροι από τους ενδοπαραταξιακούς τους αντιπάλους. Εννοείται επίσης ότι κανένας δημοτικός σύμβουλος της Μεσσηνίας δεν δείχνει να έχει την πολιτική δύναμη που απαιτείται για να συγκρουστεί με δήμαρχο ώστε να διεκδικήσει την επόμενη πενταετία με δική του ατζέντα τη θέση του δημάρχου. 

Υπάρχει ενδεχόμενο ο ορισμός των αντιδημάρχων να προκαλέσει ρωγμές στη συνοχή των παρατάξεων της πλειοψηφίας; Η απάντηση είναι ότι φυσικά και μπορεί να προκαλέσει, αν οι δήμαρχοι δεν καταφέρουν να ικανοποιήσουν όλα τα αιτήματα και τις φιλοδοξίες των δημοτικών συμβούλων τους. Μάλιστα ο κίνδυνος για ανεξέλεγκτες συγκρούσεις είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά αφού δεν υπάρχουν πλέον ισχυρά κόμματα για να “απορροφήσουν” μέρος της δυσαρέσκειας όσων δεν ικανοποίησαν τις φιλοδοξίες τους. Ετσι και ενώ δεν υπάρχουν ουσιαστικές πολιτικές διαφορές, είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε… ρήξεις εξαιτίας ανικανοποίητων προσωπικών φιλοδοξιών. Η κατάσταση είναι ήδη εκρηκτική στο Δήμο Οιχαλίας, ενώ στο Δήμο Καλαμάτας αν και δεν μυρίζει ακόμα μπαρούτι η πιθανότητα μετακίνησης του δημάρχου Καλαμάτας στην κεντρική πολιτική σκηνή έχει ανοίξει την όρεξη σε πολλούς, που περιτριγυρίζουν την πυριτιδαποθήκη παίζοντας με τα σπίρτα. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017 20:18

NEWSLETTER