Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017 18:39

Κίνδυνος να χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Κίνδυνος να χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία 

 

Σύμφωνα με στοιχεία για τον τουρισμό της εταιρείας Traveltainment Market Analytic που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα "Welt": «Το αεροδρόμιο του Ηρακλείου στην Κρήτη παρουσιάζει αύξηση των κρατήσεων κατά 72% σε σχέση με πέρυσι, η Ρόδος 81%. Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει αύξηση Γερμανών επισκεπτών κατά 83%. Επίσης η Καβάλα σημειώνει 68% και η Κως με αύξηση 192% σε σχέση με πέρυσι, είναι με μεγάλη διαφορά, το ελληνικό νησί που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη».

Δεν χρειάζεται να είσαι… αναλυτής για να καταλάβεις ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για διακοπές στους καθιερωμένους τουριστικούς προορισμούς και ότι τελικώς στη Μεσσηνία θα έρθουν όσοι προλάβουν να πιάσουν κρεβάτι στα περιορισμένα δωμάτια της περιοχής. Με πιο απλά λόγια, για να μην πουν ότι δεν κατάλαβαν όσοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα φέρουν τουρίστες επειδή κάνουν βόλτες σε διεθνείς εκθέσεις: Οι τουρ οπερέιτορ μετά την καταστροφή της τουρκικής τουριστικής αγοράς οδηγούν τους πελάτες στους ελληνικούς προορισμούς που έχουν υποδομές για μαζικό τουρισμό και η Μεσσηνία δεν είναι ανάμεσά τους επειδή έχει μικρό αριθμό κλινών. Ετσι κινδυνεύει να χαθεί, αν δεν χάθηκε ήδη, μια ακόμα ευκαιρία για τη Μεσσηνία όπως χάθηκαν και στο παρελθόν δεκάδες άλλες επειδή πολλοί πιστεύουν ότι η ανάπτυξη θα έρθει όπως το… μάννα εξ ουρανού. 

Με κίνδυνο να γίνουμε κουραστικοί, θα τονίσουμε για μια ακόμα φορά ότι η Μεσσηνία έχει έλλειμμα κλινών επειδή οι πολιτικοί και οι τοπικοί άρχοντες δεν κάνουν τίποτα για να προσελκύσουν επενδύσεις. Αντιθέτως κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να βάλουν γραφειοκρατικά εμπόδια στις επενδύσεις ώστε να εδραιώσουν μέσω της γραφειοκρατίας την πολιτική τους ισχύ. Αν πράγματι η κεντρική διοίκηση και η αυτοδιοίκηση ενδιαφέρονταν για επενδύσεις, θα δημιουργούσαν ένα απλό χωροταξικό σχέδιο που δεν θα χρειαζόταν προεδρικά διατάγματα και εγκυκλίους για να εφαρμοστεί. Δυστυχώς όμως το ελληνικό κράτος όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται να προσελκύσει επενδύσεις, αλλά "βαφτίζει" δάσος τα ελαιοπερίβολα για να τα πάρει από όσους τα καλλιεργούν τα τελευταία εβδομήντα χρόνια. 

Θα μου πείτε: Μόνο στη Μεσσηνία βάζουν γραφειοκρατικά εμπόδια οι πολιτικοί; Οχι φυσικά. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια, απλώς στους καθιερωμένους προορισμούς ο τουρισμός αναπτύχθηκε άναρχα πριν προλάβει το κράτος να επιβάλει… νεκρική τάξη. Οπως πάντα, στην Ελλάδα περάσαμε από το ένα άκρο στο άλλο και από την απουσία κανόνων περάσαμε σε ένα θεσμικό πλαίσιο που ουσιαστικά απαγορεύει τις επενδύσεις. 

Την ίδια ώρα οι τοπικοί άρχοντες ασχολούνται με αναπλάσεις που φέρνουν ψήφους αδιαφορώντας πλήρως για το έλλειμμα τουριστικών κλινών στη Μεσσηνία. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η επανεκλογή τους και θα κάνουν οτιδήποτε περνάει από το χέρι τους για να παραμείνουν ή να κατακτήσουν την τοπική εξουσία ακόμα και αν χρειαστεί να “εξορίσουν” τα παιδιά τους και όλους τους νέους στην Ευρώπη για να βρουν εργασία. Σιγά μην ιδρώσει το αυτί τους για επενδύσεις και για θέσεις εργασίας. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017 23:59

NEWSLETTER