Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017 20:29

Δασικοί χάρτες για τα σκουπίδια 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

 Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις και τις επιστολές για το Δασολόγιο αφενός εντυπωσιάζομαι με την μετριοπαθή κριτική που ασκούν οι πολιτικοί και οι φορείς για τα λάθη στους δασικούς χάρτες και αφετέρου προβληματίζομαι επειδή κανένας δεν τολμά να ζητήσει να αποσυρθούν εντελώς και να δημιουργηθούν νέοι με βάση σημερινές αεροφωτογραφίες και με γνώμονα την ανάπτυξη της οικονομίας και την τήρηση της νομιμότητας. 

Καταρχάς και για να μην παρεξηγηθώ από καλοθελητάδες και τρολ, οφείλω να διευκρινίσω ότι θεωρώ το Δασολόγιο αναγκαία προϋπόθεση για τη λειτουργία ενός σύγχρονου κράτους. Γι' αυτό θα έπρεπε να έχει συνταχθεί πριν χρεοκοπήσει η ελληνική οικονομία και όχι στην τούρλα του Σαββάτου επειδή είναι υποχρέωση του τρίτου μνημονίου. Δυστυχώς όμως όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών είχαν το μυαλό τους στη διανομή των επιδοτήσεων και των δανεικών και όχι στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους. Οι ευθύνες όμως των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ δεν απαλλάσσουν τη σημερινή κυβέρνηση από τις δικές της. Δυστυχώς η κυβέρνηση Τσίπρα έφτιαξε ένα Δασολόγιο - Φρανκενστάιν με αεροφωτογραφίες του 1945 υποχρεώνοντας χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες να πληρώσουν χαράτσι για να αποδείξουν ότι οι ελιές δεν είναι… βελανιδιές. 

Λοιπόν, ας είμαστε ρεαλιστές: Αυτοί οι δασικοί χάρτες πρέπει να κατέβουν σήμερα κιόλας από την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου και να σταματήσει κάθε συζήτηση τόσο για το ύψος του παράβολου των ενστάσεων όσο και για το ποιοι θα συμμετέχουν στις επιτροπές που θα συσταθούν για να διερευνήσουν αν οι ελιές είναι… βελανιδιές. Οσοι επιστήμονες και να μαζευτούν δεν πρόκειται να κάνουν βελανιδιές τις ελιές. Ας “κουμπώσουν” λοιπόν πρώτα τους χάρτες του Κτηματολογίου με τους χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τους οποίους δίνονται οι επιδοτήσεις και ας αφήσουν τις κουτοπονηριές και τα χαράτσια στην άκρη. Με απλά λόγια: Επειδή οι μεγαλοκαταπατητές έχουν αποχαρακτηρίσει ήδη τις εκτάσεις που έχουν καταπατήσει (καθώς είχαν πολιτικές γνωριμίες και χρήματα να “λαδώσουν”) και οι μόνοι που θα ταλαιπωρηθούν και θα ματώσουν είναι οι μικροϊδιοκτήτες που έβαλαν ελιές στα σταροχώραφα του 1945, καλό είναι να αποχαρακτηριστούν με νόμο όλες οι καλλιεργούμενες εκτάσεις που επιδοτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Διαφορετικά τα επόμενα 30 χρόνια θα συζητάμε για τα προβλήματα που προκάλεσε το Δασολόγιο για να εισπράξει τα χαράτσια το κράτος και για να βγάλουν “ματωμένα λεφτά” οι συντεχνίες της παρακμής. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 19:01