Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2017 20:02

Η Αστυνομία υπεύθυνη για την τήρηση του νόμου 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Η Αστυνομία υπεύθυνη για την τήρηση του νόμου 

 

Ψάχνοντας στο αρχείο για την επίσκεψη του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια στη Μεσσηνία το Μάιο του 2013, βρήκα το ρεπορτάζ που είχα γράψει και το οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων για την ατζέντα των συναντήσεων:

“Το τρίτο καυτό θέμα στην ατζέντα της παραβατικότητας είναι η δράση ομάδων που επιχειρούν να υποκαταστήσουν την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη. Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός σε αυτοκίνητο τσιγγάνου στη Μεσσήνη, ενώ άλλη ομάδα επιχείρησε να κάνει έλεγχο στο Νοσοκομείο για να διαπιστώσει αν εργάζονται αλλοδαπές αποκλειστικές νοσοκόμες. Η Αστυνομία πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει κατορθώσει να συλλάβει ούτε ένα μέλος των ομάδων αυτών που επιχειρούν να την υποκαταστήσουν. Αυτό θα πρέπει τουλάχιστον να προβληματίσει τον υπουργό Δημόσιας Τάξης -καθώς υφέρπουν φήμες για αστυνομικούς που στηρίζουν με την παθητική τους στάση αυτές τις ομάδες. Σε διαφορετική περίπτωση ο υπουργός θα προσφέρει κι άλλα επιχειρήματα σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για επιλεκτική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας”. 

Ο υπουργός όμως δεν πήρε έγκαιρα μέτρα για εκείνα τα τάγματα εφόδου και έτσι φτάσαμε στα ακραία γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 2013, όταν μέλη της Χρυσής Αυγής προπηλάκισαν αυτοδιοικητικούς στον Μελιγαλά και δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα λίγες μέρες αργότερα. Τότε και μόνο τότε η κυβέρνηση Σαμαρά αναγκάστηκε να πάρει μέτρα για να σταματήσει τα τάγματα εφόδου. 

Δυστυχώς όμως και προχθές στη Μεσσήνη ακούστηκαν πολλά που δεν πρέπει να ακούγονται σε μια δημοκρατική κοινωνία ακόμα και όταν ξεχειλίζει η οργή. 

Για παράδειγμα ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο “πήρα προσωπικές αποφάσεις, δεν διστάζω να βάλω τον εαυτό μου μπροστά”, αλλά εξήγησε πως “αυτά δεν είναι ούτε νόμιμα, ούτε ανακοινώσιμα”. Λίγη ώρα αργότερα ο εκπρόσωπος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Κώστας Αποστολόπουλος ζήτησε ούτε λίγο ούτε πολύ από τους αστυνομικούς να δέρνουν τους τσιγγάνους για να συμμορφωθούν. 

Οι αυτοδιοικητικοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι “μη νόμιμες και οι μη ανακοινώσιμες” λύσεις καθώς και οι ξυλοδαρμοί οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στα τάγματα εφόδου και σε αντιδημοκρατικούς δρόμους που καλό είναι να μην ξαναζήσει η ελληνική κοινωνία. Αντιθέτως αν το δόγμα της μηδενικής ανοχής εφαρμοστεί απαρέγκλιτα θα κάνει τους τσιγγάνους να συνειδητοποιήσουν ότι ζουν σε μια ευνομούμενη πολιτεία και όχι σε μια τριτοκοσμική περιφέρεια που οι νόμοι εφαρμόζονται αλά καρτ. Οσο όμως οι τσιγγάνοι βλέπουν ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στο δρόμο χωρίς να τιμωρείται, τόσο θα αποθρασύνονται. Οσο οι τσιγγάνοι βλέπουν ότι όποιος θέλει καταλαμβάνει κοινόχρηστους χώρους στις πλατείες, τόσο θα καταπατούν εκτάσεις για να φτιάξουν καταυλισμούς. Οσο οι τσιγγάνοι βλέπουν το έγκλημα ατιμώρητο, τόσο θα αυξάνουν τις κλοπές. 

Σε κάθε περίπτωση υπεύθυνη για την τήρηση της τάξης είναι μόνο η Αστυνομία και κανένας άλλος. Αν οι τοπικοί άρχοντες πιστεύουν ότι οι αστυνομικοί δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους οφείλουν να το καταγγείλουν γιατί η πολιτική δεν είναι μόνο δημόσιες σχέσεις και συμπόσια σε γιορτές και πανηγύρια. Επίσης αν οι τοπικοί άρχοντες πιστεύουν ότι οι νόμοι δεν είναι αυστηροί οφείλουν να ζητήσουν νέους νόμους και όχι να προσπαθήσουν να υποκαταστήσουν την δικαιοσύνη τιμωρώντας όποιον θεωρούν ένοχο. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2017 15:51

NEWSLETTER