Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017 20:03

Θεσμικό πλαίσιο για την παραλιακή ζώνη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Θεσμικό πλαίσιο για την παραλιακή ζώνη

 

Τα τελευταία 20 χρόνια κάθε άνοιξη ανοίγει ο διάλογος για την αξιοποίηση της παραλιακή ζώνης της Καλαμάτας και κάθε καλοκαίρι η κατάσταση επιδεινώνεται γιατί οι δημοτικές αρχές δεν μπορούν ή δεν θέλουν να συγκρουστούν με τις συντηρητικές δυνάμεις που θέλουν να μην αλλάξει τίποτα ώστε να μπορούν να ενοικιάζουν φθηνά αζήτητα μαγαζιά για να κάνουν αρπαχτές. Φέτος ο διάλογος θα είναι και επίσημος στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που έχει προϋπολογισμό 9,1 εκατ. ευρώ. 

Αν και η διαβούλευση όπως πάντα γίνεται για τα μάτια του κόσμου, αφού η δημοτική αρχή φοβάται να δημιουργήσει το αναπτυξιακό πλαίσιο που θα οδηγήσει σε οικονομική μεγέθυνση για να μην συγκρουστεί με την εκλογική της πελατεία, θα επαναλάβω για μια ακόμα φορά προτάσεις που έχω διατυπώσει πολλές φορές στο παρελθόν. Καταρχάς λοιπόν και πριν αρχίσουμε το διάλογο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η Ελλάδα έχει καπιταλιστική οικονομία και γι' αυτό είναι ανόητο να συζητούμε για την ανάπτυξη της Παραλίας (αλλά και γενικότερα) χωρίς τους επιχειρηματίες. Η συζήτηση για τη μετάβαση στο σοσιαλισμό ή άλλα ουτοπικά σχήματα είναι εκτός διαλόγου και απλώς επιδεινώνει την υπάρχουσα κατάσταση. Με απλά λόγια: Οποιος επιθυμεί να μετατρέψει τη Ναυαρίνου σε σοσιαλιστική νησίδα ή οικολογική ζώνη το μόνο που θα καταφέρει είναι να στείλει τους επισκέπτες στις υπόλοιπες παραλίες του νομού. 

Στη συνέχεια θα πρέπει να αποφασίσουμε τι είδους επιχειρηματικό μοντέλο  θέλουμε στην παραλιακή ζώνη και αν είναι προς το συμφέρον της πόλης οι “αρπαχτές”. Προσωπικά θα ήθελα ένα θεσμικό πλαίσιο ισονομίας χωρίς “παραθυράκια” και “γκρίζες ζώνες” για ρουσφέτια, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα έχουν αντιρρήσεις όσοι επιχειρηματίες δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα εύρω όλα αυτά τα χρόνια για τους κοινόχρηστους χώρους που εκμεταλλεύονται. Γι' αυτό στο νέο θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν παρέχονται δημοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, νερό κ.λπ.) σε όποιον δεν προκαταβάλλει τα τέλη για τους κοινόχρηστους χώρους. Σε κάθε περίπτωση το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να ορίζει αυστηρά τους κανόνες (ωράριο λειτουργίας, επιτρεπόμενη ένταση ήχου, προδιαγραφές μαγαζιών, τοπικά σύμφωνα ποιότητας κ.λπ.) που θα τηρούνται ευλαβικά από όλους ώστε ο επισκέπτης να αισθάνεται ασφαλής και να φεύγει ικανοποιημένος. Οποιος παραβαίνει τους κανόνες θα τιμωρείται και φυσικά δεν θα περνά από το γραφείο του δημάρχου για να συζητήσει την υπόθεσή του και πόσες ψήφοι θα χαθούν αν επιβληθεί πρόστιμο. 

Από εκεί και πέρα θα ήμουν πραγματικά αφελής αν πίστευα ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας θα κάνει τώρα ό,τι δεν έκανε 10 χρόνια και θα συγκρουστεί με όσους κάνουν αρπαχτές. Θα ήμουν επίσης αφελής αν πίστευα ότι οι συνεπείς επιχειρηματίες έχουν τη δύναμη να επιβάλουν στη δημοτική αρχή τις απόψεις τους και να την αναγκάσουν να δημιουργήσει ένα αναπτυξιακό θεσμικό πλαίσιο που θα θέσει εκτός νόμου την “αρπαχτή”. Τέλος θα ήμουν αφελής αν πίστευα όσους θέλουν να γίνουν δήμαρχοι συζητώντας για σοσιαλιστικές ή εθνικοσοσιαλιστικές νησίδες στην παραλιακή ζώνη. Αντιθέτως πιστεύω αταλάντευτα ότι και φέτος το καλοκαίρι θα επικρατήσει στην παραλιακή ζώνη το απόλυτο χάος με κερδισμένους μόνο όσους κάνουν αρπαχτές σε βάρος της ανάπτυξης. 

Απλώς συμμετέχω στον ανοιξιάτικο διάλογο για την παραλιακή ζώνη επειδή είναι… θεσμός και για κανέναν άλλο λόγο. 

Υ.Γ. Στο αυριανό φύλλο χωροταξικές και κυκλοφοριακές προτάσεις για την παραλιακή ζώνη. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017 18:17

NEWSLETTER