Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017 09:32

Γιατί τα δημόσια έργα δεν τελειώνουν στην ώρα τους; 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

 

Οταν έκλεισε το "Lidl" στη Μεσσήνη για να κατασκευαστεί το νέο κτήριο, οι εργαζόμενοι διένειμαν στους πελάτες φυλλάδια με τα οποία τους πληροφορούσαν ότι το νέο κατάστημα θα λειτουργήσει το Φεβρουαρίου 2017.

Στους επόμενους μήνες όποιος περνούσε έξω από το εργοτάξιο έβλεπε τα συνεργεία να εργάζονται πυρετωδώς ακόμα και τις βραδινές ώρες της Κυριακής για να είναι όλα έτοιμα την προβλεπόμενη ημερομηνία. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, όλα δείχνουν ότι το κατάστημα θα ανοίξει την προγραμματισμένη ημερομηνία, ενώ την ίδια ώρα σχεδόν κανένα δημόσιο έργο δεν τελειώνει στην ώρα του και τα μισά από αυτά τελειώνουν μετά 5 - 6 παρατάσεις. 

Ειδικά στη Μεσσηνία, το έργο κατασκευής του δρόμου Γαργαλιάνοι - Ρωμανού  ξεκίνησε το 2007, έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2008 και ακόμα ο δρόμος δεν έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία. Την ίδια πορεία έχει το τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι που ξεκίνησε το 2014 και ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις. Η σύμβαση για το έργο βελτίωσης του δρόμου Σουληνάρι - Κορυφάσιο υπογράφτηκε το 2013 και προέβλεπε παράδοση στην κυκλοφορία το Φεβρουάριο του 2016, αλλά το έργο έχει μείνει στη μέση και μάλλον θα σταματήσει στην Ικλαινα. 

Για ποιο λόγο τα ιδιωτικά έργα τελειώνουν στην ώρα τους ενώ τα δημόσια καθυστερούν; Θα μπορούσαμε να γράψουμε τόμους ολόκληρους για τις παθογένειες του συστήματος, τα μικρά και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την αδυναμία της δικαιοσύνης να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον. Ζητούμενο όμως πέρα από την καταγραφή του προβλήματος και την απόδοση ευθυνών είναι η δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για τα δημόσια έργα που θα αποτρέπει τις σπατάλες και θα αναγκάζει τους εργολάβους να τα ολοκληρώνουν στην προγραμματισμένη συμβατική ημερομηνία. Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εδώ και δυο χρόνια δεν έκανε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως, η κατάτμηση του έργου κατασκευής του δρόμου Πάτρα - Πύργος δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να αλλάξει το μοντέλο δημοπρατήσεων των δημόσιων έργων και ότι θα ζήσουμε πολλά χρόνια περιμένοντας πρώτα να υπογραφούν οι συμβάσεις και μετά να κατασκευαστούν τα έργα. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017 21:36