Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017 19:58

Απολογισμός της επίσκεψης του Νίκου Παππά στην Καλαμάτα 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Η επίσκεψη του πρωτοκλασάτου υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά στη Μεσσηνία, μόλις δύο μήνες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σίγουρα άφησε ικανοποιημένα τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είδαν την αίθουσα «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» να γεμίζει ασφυκτικά.

Πέρα από το στενό κομματικό ακροατήριο όμως, η επίσκεψη αυτή μάλλον δεν άγγιξε κανέναν άλλο, αφού για ακόμα μια φορά περίσσεψαν οι γενικόλογες υποσχέσεις και έλειψαν τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για έργα ή διορθώσεις στο θεσμικό πλαίσιο. 

Σε πολιτικό επίπεδο, το κόμμα που θα βγάλει αξιοποιήσιμα συμπεράσματα από το ακροατήριο του Νίκου Παππά δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ... αλλά το ΠΑΣΟΚ. Οπως φαίνεται τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, οι «πράσινοι» που προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν δείχνουν καμία διάθεση να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά μετά την αποχώρηση της ΛΑΕ (δηλαδή του σκληρού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ του 3%) αποτελούν πλέον αν όχι την πιο ισχυρή συνιστώσα, τουλάχιστον μια συνιστώσα άρρηκτα δεμένη με το κυβερνών κόμμα. Με απλά λόγια και σε αντίθεση με τα όνειρα της Φώφης Γεννηματά: Οι «πράσινοι» που έφυγαν δεν έχουν κανένα λόγο να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ όσο στο χώρο της Αριστεράς ηγεμονεύει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανώς μεθαύριο να μετακομίσουν σε ένα άφθαρτο πολλά υποσχόμενο νέο κόμμα, αλλά στο ΠΑΣΟΚ δεν επιστρέφουν. 

Από εκεί και πέρα αξιοποιήσιμα συμπεράσματα από το ακροατήριο της ομιλίας του Νίκου Παππά στην Καλαμάτα μπορεί σίγουρα να εξαγάγει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς το μέγεθος της συγκέντρωσης, σε έναν μάλιστα συντηρητικό νομό, κάθε άλλο παρά εξαέρωση του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει. Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστέψει όσους στο κόμμα του νομίζουν πως η σημερινή κυβέρνηση θα πέσει σαν ώριμο φρούτο, μάλλον θα βρεθεί στην ίδια δύσκολη θέση με αυτή που βρέθηκαν το 1983 οι νεοδημοκράτες που πίστευαν ότι είναι λίγα τα ψωμιά της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου. 

Σε κάθε περίπτωση η τοπική κομματική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολύ καλή προετοιμασία για την ομιλία του Νίκου Παππά, ενώ αντιθέτως ο ίδιος ο υπουργός ήρθε μάλλον απροετοίμαστος στη Μεσσηνία - και σίγουρα χωρίς συγκεκριμένες απαντήσεις για τα θέματα του νομού. Ετσι κι αλλιώς ο κ. Παππάς δεν επισκέφτηκε τη Μεσσηνία μόνο με την ιδιότητα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, αφού όλοι γνωρίζουν ότι είναι αδερφικός φίλος του πρωθυπουργού κι ότι η γνώμη του έχει βαρύνουσα σημασία στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής. Γι' αυτό και οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας (πλην του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα που έθεσε θέματα της αρμοδιότητας του κ. Παππά) δεν περιορίστηκαν μόνο σε ζητήματα ψηφιακών υποδομών, αλλά συζήτησαν με τον υπουργό όλα τα προβλήματα που τους απασχολούν. 

Στην άλλη άκρη του τραπεζιού, ο κ. Παππάς έδειχνε να απολαμβάνει το ρόλο του «μικρού πρωθυπουργού» και δεν έκανε καμία προσπάθεια να περιορίσει τη συζήτηση σε θέματα της αρμοδιότητάς του. (Βεβαίως για να μην τον αδικήσουμε, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι σχεδόν όλοι οι υπουργοί όλων των κυβερνήσεων, που έχουν περάσει από τη Μεσσηνία, συμπεριφέρονται ακριβώς σαν «μικροί πρωθυπουργοί» - και οι όποιες εξαιρέσεις, όπως αυτή της επίσκεψης του Γιώργου Σουφλιά που ανακοίνωσε τις συμβάσεις παραχώρησης για τους αυτοκινητόδρομους, απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα). 

Κάπως έτσι πάντως, χάθηκε ακόμα μια ευκαιρία να συζητηθεί τουλάχιστον η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας από τους δήμους και τους άλλους φορείς της Μεσσηνίας. Θα μου πείτε: Μα είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία από υπαλλήλους που διορίστηκαν (σύμφωνα με το δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Τσώνη) με έναν τενεκέ λάδι; Αν άνοιγε η συζήτηση για την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, ίσως να συζητιόταν και η ιεράρχηση αναγκών στις προσλήψεις, ώστε να μην προσλαμβάνονται ψηφιακά αναλφάβητοι στο Δημόσιο. Ισως επίσης, κάποιος να έλεγε στους δημάρχους ότι οι ιστοσελίδες των δήμων και τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να γίνουν εργαλεία τουριστικής προβολής. Προσωρινά όμως, στο ελληνικό βασίλειο των αναξιοποίητων δυνατοτήτων, εξακολουθεί να θεωρείται και να είναι εντελώς πρωτοποριακό το έργο του διοικητή του Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Γιώργου Μπέζου, ο οποίος δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο της εποχής. 

Κατά τα άλλα, οι επισκέψεις των υπουργών στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον, αφού τις τελευταίες δεκαετίες στην κορυφή της επιχειρηματικής ατζέντας βρίσκονται οι ρυθμίσεις οφειλών και οι επιδοτήσεις. Ετσι το ενδιαφέρον για μια ακόμα φορά εστιάστηκε στο τεράστιο πρόβλημα των δασικών χαρτών και στα μεγάλα οδικά έργα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και Καλό Νερό - Τσακώνα. Για τους δασικούς χάρτες επισήμως δεν μάθαμε τίποτα νεότερο, αλλά όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση τώρα έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που προκαλούν οι χάρτες και αναζητά τρόπους για να διορθώσει τα αδιόρθωτα. Εννοείται φυσικά ότι οι δηλώσεις του κ. Παππά για διορθωτικές κινήσεις αναφορικά με το «τέλος αντίρρησης»... είναι μόνο για δημοσιογράφους που δεν κάνουν ερωτήσεις. Ο υπόλοιπος κόσμος ξέρει ότι κανένας υπουργός δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος όταν μόνο στη Μεσσηνία υπάρχει πρόβλημα με συνολικά 376.000 στρέμματα γης. 

Οσο για τους δρόμους, επίσης δεν μάθαμε τίποτα νεότερο, εκτός από μια υπόσχεση για παράδοση των μελετών στα τέλη Μαρτίου. 

Περιμένοντας, λοιπόν, τον επόμενο «μικρό πρωθυπουργό»...

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017 13:21