Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017 19:57

Η χαμένη ευκαιρία για την κρουαζιέρα 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Η χαμένη ευκαιρία για την κρουαζιέρα 

 

Χθες, 14 Απριλίου, έπιασε στο λιμάνι της Καλαμάτας το πρώτο για το 2017  κρουαζιερόπλοιο. Το "Berlin" μετέφερε 354 τουρίστες, στην πλειοψηφία τους Γερμανούς, ενώ τα επόμενα κρουαζιερόπλοια θα καταπλεύσουν στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας τον Απρίλιο.

Πέρυσι τους τρεις πρώτους μήνες του έτους είχαν έρθει με κρουαζιερόπλοια στην Καλαμάτα 4.565 τουρίστες. Η μείωση των επισκεπτών το πρώτο τρίμηνο του 2017 απλώς επιβεβαιώνει τις δυσοίωνες προβλέψεις αναφορικά με την κρουαζιέρα για το τρέχον έτος, καθώς κυβέρνηση, τοπικοί άρχοντες και παράγοντες του τουρισμού δεν μπόρεσαν να μετατρέψουν την κρίση στην Τουρκία σε ευκαιρία για την Ελλάδα. Με απλά λόγια: Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα της Τουρκίας και να κατακτήσει ένα σημαντικό μερίδιο από τις κρουαζιέρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οπως φαίνεται, πολλοί ελληνικοί λιμενικοί προορισμοί παραμένουν συμπληρωματικοί των τουρκικών και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει όχι μόνο τους τοπικούς άρχοντες αλλά γενικότερα την κυβέρνηση και τους παράγοντες του τουρισμού. 

Οσο για το λιμάνι της Καλαμάτας, έγραφα το 2013 -και δεν έχω να προσθέσω ούτε μια λέξη: «Σε ολόκληρο το Μοριά και όχι μόνο στη διοικητική Περιφέρεια Πελοποννήσου η μόνη πόλη που έχει λιμάνι και αεροδρόμιο είναι η Καλαμάτα. Γι' αυτό πολιτικοί και επιχειρηματίες θα έπρεπε να κινήσουν γη και ουρανό προκειμένου το λιμάνι της Καλαμάτας να γίνει home port για κρουαζιέρες. Δεν έκαναν απολύτως τίποτα γιατί δεν μπορούν να αντιληφθούν τις σύγχρονες ανάγκες, καθώς παραμένουν δέσμιοι των πελατειακών σχέσεων που είχαν διαμορφωθεί την εποχή της δανειακής ευημερίας. Ετσι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης άλλοτε παριστάνει τον... αερολιμενάρχη ζητώντας αεροδρόμιο στην Τρίπολη και άλλοτε θυμάται τον εαυτό του ως βουλευτή και τάζει κατσικόδρομους σε κάθε πικραμένο. Ετσι ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας φτιάχνει... τραπεζόδρομους στη Φαρών για να πάρει ψήφους από τους επαγγελματίες που θα βγάλουν τραπεζάκια στο φαρδύτερο πεζοδρόμιο. Ετσι οι βουλευτές κάνουν ερωτήσεις για... ψύλλου πήδημα προκειμένου να διασφαλίσουν την επανεκλογή τους. Δεν φταίνε όμως μόνο οι πολιτικοί. Φταίνε και οι επιχειρηματίες που έχουν μείνει στον... 20ό αιώνα, πιστεύοντας ότι θα κάνουν αρπαχτές πουλώντας καφέ σε διψασμένους Αθηναίους που θα έρθουν στην Καλαμάτα επειδή λειτουργεί ο νέος αυτοκινητόδρομος. Φταίνε οι επιχειρηματίες που δεν θέλουν να μεγαλώσει η “πίτα”, ώστε να συνεχίσουν οι ίδιοι να παίρνουν το μεγαλύτερο κομμάτι. Φταίνε όλοι όσοι προτιμούν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους σε μια φτωχή και μίζερη περιφέρεια, αντί να προσπαθήσουν να κατακτήσουν μεγαλύτερα μερίδια στη διεθνή αγορά. Φταίνε όσοι αγωνίζονται να μην αλλάξει τίποτα για να συνεχίσουν ανενόχλητοι να κλέβουν τους φόρους και τις ψήφους κραυγάζοντας ότι για όλα φταίει το... μνημόνιο».

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017 18:25