Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017 19:57

Η Ολλανδία δείχνει το δρόμο της ανάπτυξης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Η Ολλανδία δείχνει το δρόμο της ανάπτυξης

 

Η μεσσηνιακή πατάτα χάνει τη μάχη της πρωιμότητας και ενδεχομένως να εξαφανιστεί από τον παραγωγικό χάρτη επειδή δύσκολα θα ανταγωνιστεί την ηλειακή, που καλλιεργείται σε θερμοκήπια χαμηλής κάλυψης και την αιγυπτιακή που έχει χαμηλότερη τιμή.

Οι Μεσσήνιοι αγρότες -αν θέλουν να συνεχίζουν να παράγουν πατάτα- θα πρέπει να αναζητήσουν νέες καλλιεργητικές μεθόδους χρησιμοποιώντας αποδοτικότερη τεχνολογία ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής. 

Ουσιαστικά θα πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο που έχουν ανοίξει με τις θερμοκηπευτικές καλλιέργειες οι Τριφύλιοι αγρότες για να φτάσουν κάποτε στο επίπεδο της Ολλανδίας και του Ισραήλ. 

Γενικότερα, οι Ελληνες αγρότες θα πρέπει να καλύψουν το χάσμα που τους χωρίζει από τις αναπτυγμένες χώρες και το οποίο περιέγραψε ο γενικός διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής της Eurobank Ιάκωβος Γιαννακλής μιλώντας στο 3ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε ο "Economist". Ο κ. Γιαννακλής επεσήμανε: 

• Η Ολλανδία με 45 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 1.700 ευρώ ανά στρέμμα.

• Το Ισραήλ με 6 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 1.290 ευρώ ανά στρέμμα.

• Η Ελλάδα με 37 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 190 ευρώ ανά στρέμμα.

“Είμαστε 1 προς 9 σε σχέση με την Ολλανδία. Η Ολλανδία ακολουθεί πολιτική αγοράς, το Ισραήλ πολιτική καινοτομίας και η Ελλάδα πολιτικές σκοπιμότητες”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.  Γιαννακλής.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρέσβης της Ολλανδίας κ. Caspar Veldkamp είπε ότι τον τελευταίο χρόνο η χώρα του εξήγε αγροδιατροφικά και αγροτεχνολογικά προϊόντα αξίας 94 δις ευρώ, καταλαμβάνοντας εκ νέου τη δεύτερη θέση παγκοσμίως”. 

Η Ολλανδία δείχνει το δρόμο της ανάπτυξης, αλλά οι αγρότες ακόμα πιστεύουν τους πολιτικούς που υπόσχονται να τους σώσουν. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017 18:32

NEWSLETTER