Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017 21:44

Αλυτα τα προβλήματα των δασικών χαρτών 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 Η τροπολογία για τους δασικούς χάρτες δεν λύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες στη Μεσσηνία, αφού δόθηκε μόνο μικρή παράταση για την υποβολή των ενστάσεων και λύση για τη φετινή επιδότηση.

Στην απέναντι όχθη, όπως ορθά είχε προβλέψει η στήλη, οι αγρότες δεν δείχνουν καμία πρόθεση να υποβάλλουν ένσταση, καθώς πιστεύουν ότι έτσι ή αλλιώς οι λύσεις θα δοθούν στις δικαστικές αίθουσες. 

Συγκεκριμένα και ενώ στη Μεσσηνία εμφανίζονται προβληματικά 374.963 στρέμματα, μέχρι τις 13 Μαρτίου (10 μέρες πριν λήξει η πρώτη προθεσμία) είχαν υποβληθεί μόνο 592 ενστάσεις γιατί οι αγρότες ξέρουν ότι καμία επιτροπή δεν πρόκειται να χαρακτηρίσει ως καλλιεργήσιμη τη γη που εμφανίζεται στους χάρτες ως δασική. Γνωρίζουν επίσης ότι το κράτος δεν μπορεί να τους πάρει τα κτήματα που καλλιεργούν εδώ και πολλές δεκαετίες πληρώνοντας φόρους, χωρίς να παραβιαστεί το Σύνταγμα. Το μόνο που κινδυνεύουν να χάσουν οι αγρότες είναι η επιδότηση και η κυβέρνηση προκειμένου να μειώσει τις αντιδράσεις αφήνει φέτος τους παραγωγούς να υποβάλλουν αίτηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ με τους υπάρχοντες χάρτες του οργανισμού. 

Ομως μετά την δημοσίευση των χαρτών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αυτοί θα σταλούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να γίνουν οι αναγκαίες "διορθώσεις" ώστε να μην παίρνουν επιδότηση όσοι καλλιεργούν εδώ και δεκαετίες "δασικές εκτάσεις". Τι θα καταφέρει τελικώς η κυβέρνηση; Να σπρώξει στην παραοικονομία χιλιάδες παραγωγούς που δεν θα μπορούν να επιβιώσουν πληρώνοντας φόρους χωρίς να παίρνουν επιδότηση. Τι άλλο θα καταφέρει μακροπρόθεσμα; Να κάψει τη μισή Μεσσηνία που θα σταματήσει να καλλιεργείται και θα μείνει απροστάτευτη γιατί το Δασαρχείο δεν θα έχει χρήματα για καθαρισμούς και διανοίξεις δρόμων. 

Υπάρχουν βεβαίως και πολλοί που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση απλώς θέλει να αναδιανείμει τη γη δημιουργώντας μεγαλύτερες ιδιωτικές, συνεταιριστικές ή κρατικές μονάδες. Υποστηρίζουν ότι προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η μείωση των συντάξεων κατά 60% στους ιδιοκτήτες αγροτικού κλήρου. Θέλω να πιστεύω ότι απλώς η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και ότι απλώς δεν έχει καταλάβει τα εγκληματικά λάθη που διαπράττει επειδή ακούει κάποιους οικολόγους του Κολωνακίου, που δεν έχουν καμία σχέση με την αγροτική παραγωγή. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν πήρε το μήνυμα που έστειλε η κοινωνία και κατέθεσε μια τροπολογία που μεταθέτει το πρόβλημα στις δικαστικές αίθουσες και στις… κάλπες. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 18:28