Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 21:11

Τα δικαστήρια δεν είναι γυφτομαχαλάς 

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Τα δικαστήρια δεν είναι γυφτομαχαλάς 

 

Σκηνές ροκ εξελίχθηκαν προχθές στο Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας, όταν ανακοινώθηκε η καταδικαστική απόφαση για δύο τσιγγάνους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της συναδέλφου Νικολέτας Κολυβάρη: “Στο άκουσμα της καταδίκης των δύο αδελφών ακολούθησε πανδαιμόνιο μέσα στο δικαστήριο. Οι γονείς τους σηκώθηκαν πάνω και ο πατέρας ζήτησε το λόγο από την έδρα, τι προηγούμενα έχει μαζί τους και κλείνει στη φυλακή τα παιδιά του. Η μάνα, με μια πιο... θεατράλε αντίδραση, τράβαγε τα μαλλιά της, έβριζε και καταριόταν. Η πρόεδρος άκουσε μέχρι απειλές για τη ζωή της και κατάρες για τα παιδιά της, πέρα από τα... γαλλικά της τσιγγάνας κι αντέδρασε ζητώντας από τους αστυνομικούς να τους συλλάβουν και να τους πάνε αυτόφωρο. Οι θεατρινισμοί συνεχίστηκαν και έξω από την αίθουσα του Εφετείου. Με το που οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον πατέρα, η μάνα των κατηγορουμένων λιποθύμησε και στην προσπάθειά του να την σηκώσει ένας από τους αστυνομικούς για να της περάσει χειροπέδες, τον χτύπησε από πίσω ο άλλος τους γιος”. 

Ειλικρινά δεν ξέρω αν παρόμοιες σκηνές εξελίσσονται σε κάποια τριτοκοσμικά κράτη, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν συμβαίνουν σε μια Πολιτεία που οι πολίτες όχι μόνο σέβονται αλλά και υπερασπίζονται τους νόμους. Δυστυχώς όμως, όχι μόνο στη Μεσσηνία αλλά γενικά στην Ελλάδα, όλοι μας αφήνουμε την Αστυνομία και τους δικαστές να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο αυτοί είναι υπεύθυνοι για την τήρηση του νόμου. Για παράδειγμα: Οταν οι τσιγγάνοι μπαίνουν στο νοσοκομείο και σηκώνουν το νοσηλευτικό ίδρυμα στον αέρα με τις φωνές τους, οι υπόλοιποι ασθενείς και επισκέπτες παρακολουθούν παθητικά χωρίς να εκφράσουν τη δυσφορία τους ή να τηλεφωνήσουν στην Αστυνομία γιατί φοβούνται να μην τους πουν “ρουφιάνους”. Ετσι οι τσιγγάνοι αποθρασύνονται και θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν όχι μόνο στο νοσοκομείο αλλά τόσο στους δρόμους όσο και στα δικαστήρια. Εννοείται ότι δεν αποθρασύνονται μόνο οι τσιγγάνοι εξαιτίας της παθητικής στάσης των πολιτών. Αποθρασύνονται όλοι οι κακοποιοί ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκεύματος, καθώς διαπιστώνουν ότι οι πολίτες αδιαφορούν για το βασίλειο της ανομίας που κυριαρχεί τριγύρω τους. 

Σε κάθε περίπτωση τα δικαστήρια δεν είναι γυφτομαχαλάς για να δίνουν παραστάσεις οι συγγενείς των τσιγγάνων. Οι δικαστικές αρχές, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας (που πρέπει να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία), την Αστυνομία αλλά και τους δημοσιογράφους πρέπει να βάλουν τέλος στις θλιβερές εικόνες που πληγώνουν τη δικαιοσύνη.

Θανάσης Λαγός 

 lathanasis@yahoo.gr

 


NEWSLETTER