Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017 14:55

Αποτυχημένο κράτος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(16 ψήφοι)

 Μεσημέρι στα φανάρια της Εθνάρχου Μακαρίου στη Μεσσήνη. Ενα αγροτικό με τσιγγάνους στην καρότσα πέφτει πάνω σε προπορευόμενο όχημα που οδηγούσε γυναίκα.

Οι τσιγγάνοι από την καρότσα και δεκάδες ομόφυλοί τους που βγαίνουν από τους γύρω δρόμους περικυκλώνουν το αυτοκίνητο της γυναίκας και αρχίζουν να της ουρλιάζουν ότι αυτή φταίει γιατί σταμάτησε και διάφορα ακαταλαβίστικα που θα τρόμαζαν οποιονδήποτε άνθρωπο βίωνε αυτή την ομαδική επίθεση.

Παρακολούθησα από διπλανό βενζινάδικο την επίθεση αυτή και ομολογώ ότι τρόμαξα. Στην πραγματικότητα δεν με τρόμαξε η επίθεση των τσιγγάνων. Με τρόμαξε η απουσία του κράτους. Τρόμαξα και παράλληλα συνειδητοποίησα ότι δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη και άλλα… ουτοπικά σχέδια, όταν η Αστυνομία δεν μπορεί να επιβάλει την τάξη στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μεσσηνίας. 

Υπενθυμίζω ότι μέχρι και συσκέψεις με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης έχουν γίνει στο παρελθόν για τη μείωση της τσιγγάνικης παραβατικότητας στη Μεσσήνη, αλλά τελικά αποδεικνύεται καθημερινώς ότι το κράτος δεν μπορεί να επιβάλει την τάξη. Ειλικρινά δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει να μάθω ούτε πόσες ψήφους έχουν οι τσιγγάνοι, ούτε πόσα χρήματα αφήνουν στη διψασμένη αγορά της Μεσσήνης. Επίσης δεν με ενδιαφέρει αν θα με καταγγείλουν διάφοροι “επαγγελματίες ευαίσθητοι” για ρατσισμό σε βάρος των τσιγγάνων, επειδή ζητώ επιμόνως να εφαρμοστούν οι νόμοι που ισχύουν για όλους τους πολίτες. 

Ξεκαθαρίζοντας λοιπόν ότι οι τσιγγάνοι δεν φταίνε για το λιώσιμο των… πάγων και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, δεν θεωρώ καθόλου παράλογο να ζητώ από την Αστυνομία να εφαρμόσει τους νόμους αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι μπορεί να κάνει αυτό για το οποίο πληρώνεται. Αν δεν επαρκούν οι αστυνομικές δυνάμεις του νομού, ας ζητήσει ενισχύσεις τόσο ο αστυνομικός διευθυντής όσο και ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης. 

Σε κάθε περίπτωση όσο στην πολιτική υπάρχουν προτεραιότητες και ιεράρχηση των αναγκών ο κ. Τσώνης δεν θα πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος που η Μεσσήνη έχει αφεθεί στο έλεος των τσιγγάνων. Δεν λέω, πολύ ωραίες είναι οι συνεντεύξεις για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά κάποτε θα πρέπει όχι μόνο να ακούσουμε την άποψη της δημοτικής αρχής για την τσιγγάνικη παραβατικότητα αλλά και προτάσεις για τη μείωσή της.

Υ.Γ. 1 Με μεγάλο ενδιαφέρον θα άκουγα ή θα διάβαζα και τις προτάσεις των κυβερνητικών βουλευτών για τη μείωση της τσιγγάνικης παραβατικότητας, αρκεί να είναι ρεαλιστικές και να μην είναι οι συνηθισμένες εκθέσεις ιδεών περί “μακροχρόνιας κοινωνικής ένταξης των Ρομά” που γράφουν όσοι θέλουν να κατακτήσουν ή να παραμείνουν στην εξουσία.

 Υ.Γ. 2 Δεν ξέρω αν η Αστυνομία κάνει “λευκή απεργία” ή περιμένει μελλοντικά “τάγματα εφόδου” για να επιβάλουν την τάξη, αλλά σε καμία περίπτωση οι τσιγγάνοι και οι άλλοι παράνομοι δεν ανησυχούν όσο βλέπουν τους άνδρες της ΔΙΑΣ να πίνουν καφέδες στο κέντρο της Καλαμάτας. 

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017 14:58