Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017 12:11

Οι τσιγγάνικες συμμορίες δεν είναι γραφικές ομάδες 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)
Οι τσιγγάνικες συμμορίες δεν είναι γραφικές ομάδες 

Οταν στις 22 Αυγούστου έγραψα το άρθρο για την παραβατικότητα των τσιγγάνων με τίτλο “Αποτυχημένο κράτος” ήξερα ότι θα στενοχωρήσω τόσο τους πολιτικούς και τους τοπικούς άρχοντες της Μεσσηνίας όσο και τους αστυνομικούς, εξαιτίας των “επιθετικών” εκφράσεων που χρησιμοποίησα για να επισημάνω το πρόβλημα και τους κινδύνους που εγκυμονεί για το μέλλον.

Ετσι κι αλλιώς πιστεύω αταλάντευτα ότι οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να αρθρογραφούν με στόχο να γίνουν αρεστοί στην εξουσία αλλά για να σπάσουν τη σιωπή που καλύπτει τα προβλήματα πριν πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

Η χθεσινή απόδραση του τσιγγάνου από τα Δικαστήρια της Καλαμάτας και ο ξυλοδαρμός των αστυνομικών από ομάδα ομοφύλων του δυστυχώς δικαιώνει όχι μόνο τον τίτλο “Αποτυχημένο κράτος”, αλλά και τον τρόμο που ένιωσα όταν είδα δεκάδες τσιγγάνους να επιτίθενται σε μια ανυπεράσπιστη οδηγό επειδή έκανε το "λάθος" να φρενάρει. Εγραψα τότε και πολλοί παρεξηγήθηκαν:  "Παρακολούθησα από διπλανό βενζινάδικο την επίθεση αυτή και ομολογώ ότι τρόμαξα. Στην πραγματικότητα δεν με τρόμαξε η επίθεση των τσιγγάνων. Με τρόμαξε η απουσία του κράτους. Τρόμαξα και παράλληλα συνειδητοποίησα ότι δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη και άλλα… ουτοπικά σχέδια, όταν η Αστυνομία δεν μπορεί να επιβάλει την τάξη στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μεσσηνίας". 

Οπως φάνηκε από πολλές αντιδράσεις για εκείνο το άρθρο πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι τσιγγάνοι παραμένουν μια γραφική φυλή που τα μέλη της δεν βρίσκουν εργασία, επειδή ο καπιταλισμός εξαφάνισε τα επαγγέλματα με τα οποία παραδοσιακά ασχολούνταν οι γύφτοι (όπως τους ονομάζει ο λαός και θέλουν να διαγράψουν από το καθημερινό λεξιλόγιο οι νεοναζί της πολιτικής ορθότητας που τους αποκαλούν Ρομά). Δυστυχώς όμως πέρα από τις νεορομαντικές απόψεις, οι τσιγγάνοι πλέον έχουν συμμορίες που διακινούν χασίς, ηρωίνη, όπλα και βγάζουν στο κλαρί τις ομόφυλές τους για να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Aυτή είναι η πραγματικότητα και όποιος πιστεύει ότι οι συμμορίες θα σταματήσουν τη δράση τους αν αποκτήσουν κάρτα αλληλεγγύης ή αν πάνε τα τσιγγανόπουλα σχολείο (για να μην χάσει η οικογένεια τις κοινωνικές παροχές) θα δει στη ζωή του πολλές ακόμα αποδράσεις τσιγγάνων από δικαστήρια και ακόμα περισσότερους ξυλοδαρμούς αστυνομικών και πολιτών. 

Χωρίς να θέλω να υποκαταστήσω καμία εξουσία, έχω την εντύπωση ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν αρκεί για τη μείωση της τσιγγάνικης παραβατικότητας που τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Προς Θεού δεν λέω ότι πρέπει να ληφθούν ρατσιστικά φυλετικά μέτρα σε βάρος των τσιγγάνων. Δεν είναι όμως δυνατόν η Αστυνομία να συλλαμβάνει κάποιον να κλέβει (από ρεύμα μέχρι αυτοκίνητα) ή να διακινεί ναρκωτικά κατ' εξακολούθηση και ο νόμος να τον αφήνει ελεύθερο μετά από μερικούς μήνες. Σε αυτή την περίπτωση ο νόμος δεν προστατεύει τον πολίτη αλλά τον κακοποιό που ταλαιπωρεί τους πολίτες. Σε κάθε περίπτωση, οι τσιγγάνοι όπως και οι υπόλοιποι Ελληνες πολίτες δεν έχουν μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρέωση να σέβονται τους συμπολίτες τους και το νόμο στο νοσοκομείο, στο δρόμο, στην πλατεία, στην αγορά και στο σχολείο. Οταν όμως δραπετεύουν από το δικαστήριο ξυλοφορτώνοντας αστυνομικούς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και για αναλύσεις των αιτιών που οδήγησαν τους τσιγγάνους στις συμμορίες. Είναι η ώρα να προστατευτούν οι θεσμοί, οι αρχές και οι πολίτες. 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017 13:23

NEWSLETTER