Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 12:58

Με το βλέμμα στο μέλλον 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Οι υποψήφιοι στις εκλογές του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, με τη στάση τους και τις θέσεις τους, εκτός όλων των άλλων θα πρέπει να αποδείξουν ότι η επιχειρηματική κοινότητα του νομού έχει ουσιαστική αναπτυξιακή πρόταση για τον 21ο αιώνα και δεν θα παπαγαλίσει συνδικαλιστικά τις υποσχέσεις των πολιτικών.

Αλλωστε, όλες οι επιχειρήσεις είναι βαριά πληγωμένες και δεν διαθέτουν ούτε χρόνο ούτε χρήματα για να δοκιμάσουν νέες μαγικές συνταγές, από πολιτικούς σωτήρες που υπόσχονται ανώδυνη έξοδο από τη μακροχρόνια ύφεση ενώ την ίδια ώρα... αυξάνουν τους φόρους.

Θα ήταν ευχής έργο λοιπόν, η επιχειρηματική κοινότητα να ανοίξει το δρόμο στους πολιτικούς - και όχι να τους ακολουθήσει για μια ακόμα φορά “ζητιανεύοντας” επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, θαλασσοδάνεια και ρυθμίσεις οφειλών. 

Ειλικρινά δεν γνωρίζω πόσοι επιχειρηματίες είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν ένα σταθερό ανταγωνιστικό περιβάλλον με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και ασφαλιστικές εισφορές, ούτε πόσοι βολεύονται με το σημερινό μπάχαλο που οδηγεί την οικονομία σε πλήρη κατάρρευση. Ολοι όμως θα πρέπει να κατανοήσουν πως πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή των παχιών αγελάδων με δανεικά κι αγύριστα, και ότι από εδώ και πέρα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον που θα γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό. 

Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η επιχειρηματική κοινότητα προσπαθήσει (όπως και η ελληνική πολιτική ελίτ) να επιστρέψει στο παρελθόν επειδή φοβάται το μέλλον, δεν θα καταφέρει τίποτα περισσότερο από το να δώσει τη χαριστική βολή στις βαριά πληγωμένες επιχειρήσεις. 

Με άλλα λόγια: Οποιος διαδίδει ότι για να αναπτυχθεί η Μεσσηνία πρέπει να στήσουμε... ταμπούρια στην Τσακώνα ώστε να μην περάσουν οι πολυεθνικές, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να οδηγεί τις επιχειρήσεις στην αυτοκτονία. Κι αυτό γιατί, δυστυχώς ή ευτυχώς, τα επόμενα χρόνια (αφού όποιος επιχειρήσει μια πιο μακροπρόθεσμη πρόβλεψη κινδυνεύει να βρεθεί στην ίδια θέση με όσους προφήτευαν την κατάρρευση του καπιταλισμού κι ακόμα δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι κατέρρευσε ο κομμουνισμός) οι επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν σε μια αγορά όπου οι σημερινές πολυεθνικές θα μοιάζουν μάλλον με προσκοπάκια, μπροστά στους ηλεκτρονικούς γίγαντες που τείνουν να δημιουργηθούν στο διεθνές εμπόριο και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. 

Από εκεί και πέρα, η επιχειρηματική κοινότητα θα αποφασίσει αν θα κλειστεί στη Μεσσηνία ή αν θ' αποφασίσει να ανοίξει τα φτερά της για να κατακτήσει κι άλλες αγορές. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 13:01