Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2011 22:56

Ο νόμος της ζούγκλας στις Ζώνες Ασυδοσίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου αναζητώντας το δρόμο της ανάπτυξης συζητούν για τη δημιουργία Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ). Ας κάνουμε λοιπόν μια υπόθεση εργασίας κι ας συμφωνήσουμε ότι δημιουργείται μια τέτοια Ελεύθερη Ζώνη απ' άκρη σ' άκρη στο Μοριά: Τι ακριβώς θ' αλλάξει στην πραγματική οικονομία; Τίποτα απολύτως, αφού τις τελευταίες δεκαετίες η Πελοπόννησος όπως και ολόκληρη η Ελλάδα είναι μια απέραντη… Ζώνη Ασύδοτης Οικονομικής Δραστηριότητας.
Ας δούμε λοιπόν τι αλλαγές θα μπορούσε να επιφέρει η δημιουργία μιας Ελεύθερης Οικονομικής Ζώνης.
• Στην ΕΟΖ θα ισχύσουν χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές. Στην πραγματική οικονομία όμως, δεν θα αλλάξει τίποτα γιατί στις Ζώνες Ασυδοσίας εδώ και πολλά χρόνια ισχύουν… μηδενικοί φορολογικοί συντελεστές. Στην πραγματική οικονομία της Πελοποννήσου φόρους πληρώνουν ελάχιστοι συνεπείς επιχειρηματίες, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Οι περισσότεροι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες φοροδιαφεύγουν και, αν μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές, απλώς θα μειωθούν οι "φόροι-έσοδα" που κλέβουν από το κράτος και τους καταναλωτές. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που αποκλείεται είναι το να αυξηθούν οι επενδύσεις λόγω μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Κανένας σοβαρός επιχειρηματίας δεν θα επενδύσει χρήματα σε μια… Ζώνη Ασυδοσίας όπου οι ανταγωνιστές δεν πληρώνουν φόρους.
• Στην ΕΟΖ θα ισχύσουν ειδικοί αναπτυξιακοί νόμοι με υψηλά ποσοστά επιχορήγησης. Στην πραγματική οικονομία όμως δεν θα αλλάξει τίποτα γιατί στις Ζώνες Ασυδοσίας εδώ και πολλά χρόνια ισχύουν ειδικοί αναπτυξιακοί νόμοι, και τα ίδια λαμόγια παντελονιάζουν πάντα τις επιχορηγήσεις και τις επιδοτήσεις. Στην πραγματική οικονομία, ελάχιστοι επιχειρηματίες επενδύουν τα κέρδη τους με στόχο την ανάπτυξη της επιχείρησής τους. Στην πραγματική οικονομία οι περισσότεροι επιχειρηματίες "επενδύουν" τα κέρδη τους στην… Ελβετία, σε πολυτελή αυτοκίνητα και στις πίστες των παλιών και νέων σκυλάδικων.
• Στην ΕΟΖ θα ισχύσουν ειδικές συμβάσεις εργασίας με χαμηλούς μισθούς. Στην πραγματική οικονομία όμως δεν θα αλλάξει τίποτα γιατί στις Ζώνες Ασυδοσίας εδώ και πολλά χρόνια ισχύει ο απαράβατος… νόμος της ζούγκλας. Στην πραγματική ιδιωτική οικονομία, εδώ και πολλά χρόνια έχει καταργηθεί το πενθήμερο, το οκτάωρο και το κατώτατο όριο στους μισθούς. Στην πραγματική οικονομία ελάχιστες ιδιωτικές επιχειρήσεις τηρούν με θρησκευτική ευλάβεια την εργατική νομοθεσία. Οι περισσότερες απασχολούν τους εργαζόμενους από το πρωί έως το βράδυ με μισθούς πείνας. Εδώ και πολλά χρόνια χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν ανασφάλιστοι, γνωρίζοντας ότι δεν θα πάρουν σύνταξη. Εδώ και πολλά χρόνια χιλιάδες εργαζόμενοι ακούνε οκτάωρο ή πενθήμερο και βάζουν τα γέλια. Εδώ και πολλά χρόνια χιλιάδες εργαζόμενοι υπογράφουν τετράωρη σύμβαση εργασίας και δουλεύουν δωδεκάωρα. Εδώ και πολλά χρόνια χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, κινδυνεύοντας να απελαθούν επειδή το άθλιο κράτος δεν τους δίνει άδεια παραμονής.
Οι μόνοι που δεν έχουν αντιληφθεί τις εργασιακές Ζώνες Ασυδοσίας είναι οι... επιθεωρητές Εργασίας και οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ΙΚΑ. Οσο για την Αριστερά και τους εργατοπατέρες συνδικαλιστές, προφανώς ζουν σε άλλο πλανήτη και γι' αυτό δεν διαδηλώνουν ποτέ έξω από μικρομεσαίες… γαλέρες.
Σε άλλο πλανήτη ζουν γενικώς και οι πολιτικοί που θεωρούν ή δηλώνουν ότι θα αλλάξει η αναπτυξιακή πορεία της Πελοποννήσου αν δημιουργηθούν Ζώνες Ελεύθερης Οικονομίας ή αν εγκριθούν επενδυτικά σχέδια για τον εκσυγχρονισμό των… ελαιοτριβείων. Σε άλλο πλανήτη ζουν οι πολιτικοί που θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη Ζώνη Ασυδοσίας της Πελοποννήσου. Ανάπτυξη θα υπάρξει μόνο όταν αντιληφθούν όλοι ότι το πάρτι των δανεικών τελείωσε. Τότε θα συζητήσουμε σοβαρά για τους νόμους που πρέπει να ισχύσουν καθολικά και για το νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο που πρέπει να συνάψουν πολίτες κι επιχειρηματίες με την Πολιτεία.
Εως τότε, στη Ζώνη Ασυδοσίας της Πελοποννήσου θα ισχύουν οι νόμοι της ζούγκλας που ισχύουν εδώ και πολλές δεκαετίες.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011 13:10