Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2017 12:49

Ο διχασμός της Κεντροαριστεράς 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

“Θα ψηφίσω Μητσοτάκη για να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ” επανέλαβε ο Θεόδωρος Πάγκαλος στην εκδήλωση παρουσίασης στην Καλαμάτα του βιβλίου του “Το γλωσσάριο της κωλοτούμπας”.

Οταν το τοπικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσαπόγας είπε στον πρώην υπουργό “με απογοητεύσατε”, ο κ. Πάγκαλος του απάντησε: “Δεν με ενδιαφέρει διόλου γιατί δεν πολιτεύομαι”. 

Η στιχομυθία αυτή, ανεξάρτητα με ποια πλευρά συμφωνεί ο καθένας, αποδεικνύει αφενός πόσο βαθιά διχασμένο είναι το “παλιό ΠΑΣΟΚ το ολόκληρο” και αφετέρου ότι στην προεκλογική περίοδο για την εκλογή του προέδρου της “Κινήματος Αλλαγής” δεν συζητήθηκαν τα ουσιαστικά θέματα, επειδή όλες οι πλευρές φοβούνταν την πολυδιάσπαση της ήδη κατακερματισμένης Κεντροαριστεράς. Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ είναι διχασμένο ανάμεσα σε αυτούς που θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στο αντιδημοκρατικό μπλοκ και σε αυτούς που θεωρούν ότι ένας είναι ο εχθρός, ο φιλελευθερισμός.

Εννοείται ότι ο κ. Πάγκαλος είναι ίσως το μοναδικό πρώην μεγαλοστέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ αντιδημοκρατικό κόμμα. Αντιθέτως, άλλα πρώην και νυν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε ιδιωτικές συζητήσεις αποκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ αντιδημοκρατικό κόμμα, δημοσίως αποφεύγουν να εκφράσουν αυτή τη θέση και απλώς θέτουν ως προτεραιότητα την απομάκρυνση της κυβέρνησης Τσίπρα και παράλληλα ζητούν από τη Φώφη Γεννηματά να δεσμευτεί ότι δεν θα συνεργαστεί με όσους έβριζαν και προπηλάκιζαν “πράσινα” στελέχη το 2011. Μεταξύ αυτών δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι μια πιθανή ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ στον κεντροαριστερό χώρο θα μετατρέψει το “Κίνημα Αλλαγής” στην  καλύτερη περίπτωση σε “κυβερνητική ουρά” και στη χειρότερη σε ένα κόμμα τύπου ΚΚΕ που απλώς θα αυτοσυντηρείται. 

Στην απέναντι όχθη πολλά στελέχη και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν ακόμα να πιστέψουν ότι το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας συνεργάστηκε με την “επάρατη Δεξιά” και ότι υπάρχει έστω και το παραμικρό ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Προφανώς στους κόλπους των πρώην και νυν ψηφοφόρων του κόμματος κυριαρχεί το συναίσθημα και όχι η λογική και γι’ αυτό όποιος επιχειρήσει να τους πει ότι παγκοσμίως έπεσαν οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς εξαιτίας του εθνικολαϊκιστικού κινδύνου, απλώς θα χαρακτηριστεί δεξιός. Την ίδια ώρα δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πιστεύουν ότι αρκούν τα αντιδεξιά αντανακλαστικά και η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ για να μεγεθυνθεί αρχικά το “Κίνημα Αλλαγής” και να επιστρέψει σε δεύτερο χρόνο στην κυβέρνηση αν και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Τα περισσότερα από αυτά τα στελέχη επιχειρούν να φορτώσουν στον Ευάγγελο Βενιζέλο τη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, δίνοντας παράλληλα άφεση αμαρτιών σε όλους τους υπόλοιπους που συνεργάστηκαν, ώστε να διατηρηθεί ακέραιο το αντιδεξιό ΠΑΣΟΚ.

Αυτή την περίοδο ούτε εγώ ούτε κανένας άλλος γνωρίζει αν το ΠΑΣΟΚ θα ξαναγίνει μεγάλο κόμμα ή αν είναι καταδικασμένο να βγει από τον πολιτικό χάρτη επειδή δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας. Γνωρίζω όμως ότι αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Θα πάει με την “επάρατη Δεξιά” ή θα συγκρουστεί με τον “αντιδημοκρατικό ΣΥΡΙΖΑ”; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το πολιτικό μέλλον του κόμματος. Από εκεί και πέρα όποιος πιστεύει ότι υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, ας το πει τόσο στον Γερμανό πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς όσο και στον Ρεπουμπλικάνο πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους (τον πρεσβύτερο) που στις εκλογές ψήφισε τη Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον.  

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2017 12:56