Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 12:56

Εκπαιδεύοντας τους νεόπτωχους 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

 

Μετά το κυβερνητικό επίδομα για τους οικονομικά αδύναμους και ο Δήμος Καλαμάτας ετοιμάζεται να μοιράσει χρήματα σε φτωχούς, δικαιώνοντας όσους θεωρούν ότι κεντρική διοίκηση και αυτοδιοίκηση διαγωνίζονται μεταξύ τους όχι για το ποια θα συμβάλει περισσότερο στη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ποια θα δώσει περισσότερα με ανομολόγητο αντάλλαγμα τις πολυπόθητες ψήφους.

Ουσιαστικά κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση "επιδοτώντας τη φτώχεια" στο όνομα της στήριξης των αδυνάτων επιλέγουν τον δρόμο της φτωχοποίησης του εκλογικού σώματος, με στόχο να διανέμουν επιδόματα πείνας σε όσους τους επανεκλέγουν. Το έργο του εθισμού στη φτώχεια και την επαιτεία επιδομάτων στηρίζουν έμπρακτα τόσο διάφοροι σύλλογοι όσο και ΜΚΟ που διανέμουν τρόφιμα και κάθε είδους βοήθεια στους νεόπτωχους Ελληνες. Κάπως έτσι η Ελλάδα γέμισε με "κοινωνικά καταστήματα" κάθε είδους που πουλάνε φιλανθρωπία και άδειασε από επιχειρήσεις προσφοράς θέσεων πλήρους απασχόλησης.

Την ίδια ώρα όποιος τολμήσει να μιλήσει για οικονομική ανάπτυξη, πλούτο, επενδύσεις και δημιουργία υψηλά αμειβομένων θέσεων πλήρους απασχόλησης αυτομάτως καταγγέλλεται ως ανάλγητος νεοφιλελεύθερος, που θέλει να καταργήσει τα επιδόματα πείνας που μοιράζουν κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση σε όσους βγήκαν στο οικονομικό περιθώριο, επειδή είναι αδύνατον να πληρώσουν τους φόρους. Εννοείται ότι σε αυτό τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της παρακμής οι υψηλοί φόροι θεσμοθετήθηκαν για να συντηρήσουν το κρατικό και αυτοδιοικητικό μηχανισμό που διανέμει επιδόματα φτώχειας και βοήθειας. 

Μα καλά δεν χρειάζονται στήριξη τα θύματα της ύφεσης, θα αναρωτηθεί ο καλοπροαίρετος αναγνώστης. Βεβαίως και πρέπει να στηριχτούν οι οικονομικά αδύναμοι, αλλά με τρόπο που αφενός δεν θα προσβάλει την αξιοπρέπειά τους και αφετέρου θα εμποδίζει τα πολιτικά αλισβερίσια. Ετσι λοιπόν στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής μια ανεξάρτητη αρχή θα μπορούσε να διανέμει χωρίς ανακοινώσεις, φωτογραφίες και δηλώσεις στις κάμερες τη βοήθεια προς τους οικονομικά αδύναμους. Εξυπακούεται ότι τα μέλη της ανεξάρτητης αρχής θα χάνουν αυτομάτως το δικαίωμα του εκλέγεσθαι για τουλάχιστον μια δεκαετία ώστε να αποκλείεται ενδεχόμενο πολιτικό αλισβερίσι. 

Δυστυχώς όμως οι Ελληνες πολιτικοί και οι τοπικοί άρχοντες έχουν επιλέξει τον δρόμο της φτωχοποίησης του εκλογικού σώματος, καταδικάζοντας παράλληλα σε εξορία τους νέους που αρνούνται να επιβιώνουν με επιδόματα φτώχειας. Μίλησε κανείς για επενδύσεις; 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 13:00