Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 13:19

Επίσημα θυρανοίξια και κλειδαμπάρωμα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Επίσημα θυρανοίξια και κλειδαμπάρωμα

 

Διαβάζοντας τον Ιούλιο του 2016 τα ρεπορτάζ των συναδέλφων για τα θυρανοίξια της "Αγια-Σοφιάς του Μοριά" υποσχέθηκα να επισκεφθώ τη Χριστιανούπολη για να θαυμάσω από κοντά το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, η αναστήλωση του οποίου κόστισε 2,8 εκατ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια λοιπόν της άδειάς μου και συγκεκριμένα στις 30 Ιανουαρίου, μετά από σύντομη στάση στο εγκαταλελειμμένο κάστρο της Κυπαρισσίας, ταξίδεψα μέχρι τη Χριστιανούπολη για να δω από κοντά το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Εκεί με περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη: Ο ναός είναι κλειδαμπαρωμένος και ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί μόνο στον περιβάλλοντα χώρο.
Ειλικρινά δεν γνωρίζω ποιος κλειδαμπάρωσε το ναό και ούτε πρόκειται να κάνω έρευνα για να βρω ποιος αποφάσισε ότι οι επισκέπτες είναι ανάξιοι να θαυμάσουν ένα έργο που κόστισε 2,8 εκατ. ευρώ. Απλώς θα υπενθυμίσω (με την ελπίδα κάποιος να ενδιαφερθεί για να ανοίξει ο ναός στο κοινό) ότι το 2016 στα θυρανοίξια του ναού που τέλεσε ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος παρέστησαν ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, οι βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, οι αντιπεριφερειάρχες Περικλής Μαντάς, Ελένη Αλειφέρη και Ντίνα Νικολάκου, ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστηλώσεων Βυζαντινών Μνημείων Θεμιστοκλής Βλαχούλης και η πρώην γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Υ.Γ. 1 Επιστρέφοντας στενοχωρημένος από τη Χριστιανούπολη είδα από μακριά το Φιλιατρινό φράγμα που ενώ έχει κατασκευαστεί είναι άχρηστο, γιατί κανένας δεν προέβλεψε να κατασκευάσει το αρδευτικό δίκτυο που απαιτείται για να ποτιστεί ο κάμπος.
Υ.Γ. 2 Επ’ ευκαιρία υπενθυμίζω ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αρχαία Μεσσήνη, είχε εξαγγείλει την αξιοποίηση του Ανδρομονάστηρου και της Μονής Βελανιδιάς που επίσης έχουν αναστηλωθεί και παραμένουν κλειδαμπαρωμένα.
Υ.Γ. 3 Καλές και άγιες οι ιαχές για τη μακεδονική κληρονομιά, αλλά όταν δεν μπορείς να αξιοποιήσεις την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου σου είναι προτιμότερο να σιωπήσεις αποτίοντας φόρο τιμής στις ελπίδες για δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους. 

 

Ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος είναι κλειδαμπαρωμένος και ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί μόνο στον περιβάλλοντα χώρο

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 13:30

NEWSLETTER