Τετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 13:49

«...στους βράχους δίχως χτες και αύριο»

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 Αντιγράφω από την επίσημη ιστοσελίδα του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ):

«Αθήνα, 18 Ιουλίου 2013 – Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει την έναρξη δύο δημόσιων διεθνών διαγωνισμών στις 19/07/2013 για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης: α) της μαρίνας και τμήματος του Λιμένα Χίου και β) της μαρίνας και τμήματος του Λιμένα Πύλου».

Από τότε πέρασαν σχεδόν 5 χρόνια αλλά ο διαγωνισμός για τη πώληση της μαρίνας της Πύλου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, καθώς έχουν δοθεί... 8 παρατάσεις στην προθεσμία υποβολής προσφορών.

Ας θυμηθούμε κάπου εδώ ότι η Πύλος είναι ο τόπος καταγωγής του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και γι' αυτό όχι μόνο την επισκέπτεται συχνά, αλλά και ενδιαφέρεται για την ανάπτυξή της. Ας θυμηθούμε επίσης ότι ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης είναι αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, και με αυτή την ιδιότητα ανοίγει τις πόρτες των υπουργείων για το συμφέρον του τόπου του.

Δεν θα βιαστώ να συμπεράνω ότι η... γραφειοκρατία είναι πιο ισχυρή από τη βούληση του πρωθυπουργού και του αντιπρόεδρου της ΚΕΔΕ, ούτε ότι τελικώς δεν υπάρχει βούληση για την πώληση της μαρίνας της Πύλου. Απλώς αναρωτιέμαι δημοσίως (ελπίζοντας κάποτε να φιλοτιμηθεί κάποιος και να απαντήσει) αν παρακολουθείται η διαδικασία πώλησης της μαρίνας ή αν υπάρχουν σπουδαιότερα θέματα με τα οποία ασχολούνται ανελλιπώς οι άρχοντες και οι πολιτικοί της Μεσσηνίας.

Προσωπικά θεωρώ την αξιοποίηση της μαρίνας της Πύλου έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς άξονες της Μεσσηνίας, καθώς θα προσθέσει αξία και πολυπόθητες θέσεις εργασίας στο νομό. Κατά την ταπεινή μου άποψη επίσης, στη Μεσσηνία πρέπει να δημιουργηθούν κι άλλες μαρίνες σε Κυπαρισσία, Μεσσήνη, Μάνη - και φυσικά το λιμάνι της Καλαμάτας να μετατραπεί σε σταθμό για μεγάλα σκάφη όπως η μαρίνα του Φλοίσβου.

Οταν όμως η διαδικασία πώλησης της μαρίνας της Πύλου διαρκεί 5 χρόνια, αναρωτιέμαι πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για την κατασκευή και λειτουργία μίας έστω νέας μαρίνας στην υπόλοιπη Μεσσηνία.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρωτοτυπήσουμε αν επαναλάβουμε για χιλιοστή φορά ότι απαιτείται νέο θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς το υπάρχον βάζει τροχοπέδη στην επιχειρηματική δράση και την ανάπτυξη. Ούτε θα προσθέσουμε κάτι νέο στη συζήτηση για τα αίτια της υπανάπτυξης στη Ελλάδα, αν ξαναγράψουμε ότι οι Ελληνες πολιτικοί αρνούνται να παραδώσουν τα κλειδιά της οικονομίας στους επιχειρηματίες, επειδή ακόμα εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα του κρατικού σχεδιασμού και όχι της ελεύθερης επιχειρηματικής δράσης.

Απλώς παρακολουθούμε για μια ακόμα φορά τα... σκάφη της ανάπτυξης να φεύγουν για άλλα λιμάνια, επειδή η Μεσσηνία -και η Ελλάδα συνολικά- δεν μπορεί να αξιοποιήσει τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους. Γενικώς και ειδικώς.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018 19:10