Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018 13:10

Χτίζοντας μέσα στη θάλασσα...

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)
Χτίζοντας μέσα στη θάλασσα...

 Το 2021 αναμένεται να ολοκληρωθεί η επένδυση 220 εκατ. ευρώ στην Αγία Νάπα της Κύπρου, που περιλαμβάνει την κατασκευή μαρίνας δυναμικότητας 600 θέσεων, δύο πύργων 27-28 ορόφων, ύψους περίπου 115  μέτρων, συνολικής επιφάνειας 28.000 τ.μ. και 30.000 τ.μ., 29 επαύλεων συνολικής επιφάνειας 16.500 τ.μ. περίπου, καθώς και εμπορικό κέντρο συνολικής έκτασης πλέον των 8.000 τ.μ.

Ειδικότερα, στους δύο εντυπωσιακούς περιστρεφόμενους πύργους θα κατασκευαστούν 190 ευρύχωρα και πολυτελή διαμερίσματα. Σύμφωνα  μάλιστα με τον  Χάρη Κουρέα, εκπρόσωπο της επενδυτικής εταιρείας Μ.Μ. Makronisos Marina Ltd: «Το 55% του ανατολικού πύργου έχει πωληθεί, ενώ πραγματοποιούνται πωλήσεις και στις επαύλεις. Οι αγοραστές προέρχονται από την Κύπρο αλλά και από τη Ρωσία, το Λίβανο, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες του εξωτερικού».

Ποιο είναι όμως το πιο εντυπωσιακό στη συγκεκριμένη επένδυση;

Καταρχάς, σύμφωνα με το politis.com.cy: «Η ανέγερση του ανατολικού πύργου θα πραγματοποιηθεί σε χώρο που θα αποκτηθεί - επιχωματωθεί από τη θάλασσα, εντός των ορίων του έργου της "Μαρίνας Αγίας Νάπας". Ο χώρος ανάπτυξης του πύργου βρίσκεται περίπου 950 μέτρα ανατολικά από την οργανωμένη παραλία λουόμενων της παραλίας Αγίας Θέκλας και περίπου 750 μέτρα δυτικά της χερσονήσου Μακρόνησος. Το έργο προτείνεται να υλοποιηθεί σε στενή βραχώδη παράκτια λωρίδα στην περιοχή της Αγίας Θέκλας, στα δυτικά της Αγίας Νάπας. Ο χώρος ανάπτυξης βρίσκεται εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας Αγίας Θέκλας-Λιοπέτρι, που θεωρείται σημαντικό σημείο για τους μεταναστευτικούς διαδρόμους και τη διαχείμαση αριθμού πουλιών από την Κύπρο και την ΕΕ συνολικότερα. Το οικόπεδο ανάπτυξης έχει χαρακτηριστεί Ειδική Ζώνη για την ανάπτυξη της μαρίνας. Ομως, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, 5 αρχαία μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι βρίσκονται στη γειτνιάζουσα περιοχή της μαρίνας. Τα πλησιέστερα είναι το παρεκκλήσι της Αγίας Θέκλας στα 150 μέτρα στα δυτικά και ο αρχαιολογικός χώρος Ζυγάτζιν στα 250 μέτρα στα βορειοανατολικά».

Παρ’ όλα αυτά, η περιβαλλοντική αρχή εισηγήθηκε να αδειοδοτηθεί το  έργο και οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 2016.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι «δώδεκα επαύλεις θα χτιστούν σε ένα τεχνητό νησί, μέσα στην περιοχή της μαρίνας, και έξι επιπλέον επαύλεις στη χερσόνησο ακριβώς πίσω από αυτές». 

Τι μας ενδιαφέρει εμάς μια επένδυση στη Κύπρο;

Απλώς, σκεφτόμουν πόσα χρόνια θα απαιτούσε η αδειοδότηση ενός ανάλογου έργου στην Ελλάδα και τι αντιδράσεις θα προκαλούσε μια τυχόν επιχωμάτωση βραχώδους ακτής για την κατασκευή τεχνητού νησιού... και μελαγχολώ. Οταν πάλι είμαι σε μεγάλα κέφια, φαντάζομαι τους "Φίλους του σπάρου" να διαδηλώνουν με μαύρες σημαίες κατά της επένδυσης και του... καπιταλισμού.

[φωτογραφία από το politis.com.cy]       

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018 19:09

NEWSLETTER