Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 13:06

Στους διαδρόμους του Αναπτυξιακού Συνεδρίου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Οσοι έχουν συμμετάσχει ή έχουν παρακολουθήσει οποιοδήποτε κομματικό συνέδριο γνωρίζουν αφενός ότι οι ενδιαφέρουσες ομιλίες είναι ελάχιστες και αφετέρου ότι το ενδιαφέρον στους διαδρόμους παραμένει αμείωτο, καθώς στα “πηγαδάκια” διαμορφώνεται η... ημερήσια διάταξη του επόμενου συνεδρίου. Με απλά λόγια: Ψήφους στην κάλπη φέρνει ο διάδρομος και όχι η ομιλία.

Το Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου μπορεί να μην είναι κομματικό, αλλά ουσιαστικά δεν διαφέρει σε τίποτα από όλα τα κομματικά συνέδρια, καθώς όσα ακούγονται από τους ομιλητές στις συνεδρίες έχουν μικρότερο ενδιαφέρον από όσα λέγονται ψιθυριστά στους διαδρόμους. Στην πραγματικότητα, την πρώτη μέρα του συνεδρίου δεν ακούσαμε τίποτα νέο, αφού οι υπουργοί κάνουν απολογισμό του έργου τους αφήνοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κάνει τις ανακοινώσεις.

Βεβαίως στον απολογισμό του έργου τους οι υπουργοί φρόντισαν να αφήσουν υποσχέσεις για τη μεταμνημονιακή εποχή. Αυτές τις υποσχέσεις (κυρίως για ακόμα περισσότερη κρατική παρέμβαση) τις διαχειρίζονται στους διαδρόμους οι παρατρεχάμενοι προσπαθώντας να πείσουν τους τοπικούς παράγοντες ότι η κυβερνητική πολιτική είναι μονόδρομος. Ποιοι είναι οι παράγοντες που καλούνται να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη; Εκτός από τους δημοσιογράφους και τους αυτοδιοικητικούς (που είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν το συνέδριο), στο χθεσινό Αναπτυξιακό δεν είδαμε πολλά νέα πρόσωπα. Αντιθέτως είδαμε πολλά πρόσωπα που βλέπουμε και σε κομματικά συνέδρια να προωθούν τον εαυτό τους εκπροσωπώντας απίστευτο αριθμό συλλόγων και συλλογικοτήτων. Οι παράγοντες αυτοί αποτελούν ουσιαστικά το βαθύ σύστημα που ακολουθεί όλες τις κυβερνήσεις ανεξαρτήτως χρώματος και κόμματος. Ηταν λοιπόν λογικό να βρίσκονται και στους διαδρόμους του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Πελοποννήσου επιχειρώντας να αντιληφθούν με ποιους θα συνάψουν το επόμενο “συμβόλαιο”.

Κυρίως όμως βρίσκονταν στους διαδρόμους για να αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό όφελος από την πλειοδοσία υποσχέσεων. Και ένα είναι το σίγουρο. Δεν απογοητεύτηκαν από την κυβέρνηση. Αντιθέτως άκουσαν με ενδιαφέρον τις υποσχέσεις για μεγέθυνση του κράτους.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 13:24