Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018 13:29

Ενίσχυση ή αποδυνάμωση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ενίσχυση ή αποδυνάμωση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης

Ανεξάρτητα από την πολιτική και την επικοινωνιακή τακτική της περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου, ο περιφερειάρχης  Πέτρος Τατούλης έχει απόλυτο δίκιο όταν ζητεί η συζήτηση για το μέλλον του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης να μην περιοριστεί μόνο στο θέμα του εκλογικού νόμου.

Ετσι κι αλλιώς το θέμα της διεύρυνσης ή του περιορισμού των περιφερειακών αρμοδιοτήτων έχει τεθεί εμμέσως πλην σαφώς τόσο από την ΕΝΠΕ (που ζητεί σαφώς περισσότερες αρμοδιότητες) όσο και από την ΚΕΔΕ που ζητεί μεταξύ άλλων να διαχειρίζονται οι δήμοι τους πόρους του ΕΣΠΑ χωρίς τη μεσολάβηση των Περιφερειών.

Βεβαίως ο κ. Τατούλης προχωράει ένα βήμα ακόμα διεκδικώντας να μετατραπεί η Περιφέρεια σε ομοσπονδία με κοινοβούλιο και τοπική κυβέρνηση. Το σχήμα αυτό, όσο και αν παραξενεύει τους περισσότερους στην Ελλάδα, θα συζητηθεί εκτενώς στο μέλλον αν και εφόσον η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεπεράσει τα εσωτερικά της προβλήματα και αποκτήσει εκλεγμένη κυβέρνηση και ενιαία άμυνα κι ασφάλεια. Σε αυτή την περίπτωση οι αρμοδιότητες των εθνικών κυβερνήσεων θα περιορίζονται διαρκώς, αφού ολοένα και περισσότερες Περιφέρειες και μητροπόλεις θα διεκδικούν την οικονομική ανεξαρτησία τους.

Αντίθετα, αν ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το έθνος-κράτος όπως ζητούν οι λαϊκιστικές και συντηρητικές δυνάμεις, τότε η αποδυνάμωση των Περιφερειών με ανάλογη ενίσχυση των δήμων πρέπει να θεωρείται ως το επικρατέστερο διοικητικό σχήμα για τις επόμενες δεκαετίες.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018 14:08

NEWSLETTER