Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018 13:07

Μισόλογα για την οικονομία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Τοπικοί άρχοντες και πολιτικοί σε όλο τον κόσμο στην προσπάθειά τους να παραμείνουν στην εξουσία υπερπροβάλλουν τη συνεισφορά τους στην οικονομική ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας τα ευνοϊκά για αυτούς στατιστικά στοιχεία και αποκρύπτοντας τα δυσάρεστα αριθμητικά δεδομένα.

Την ίδια επικοινωνιακή τακτική ακολουθούν φυσικά και οι Ελληνες πολιτικοί που συνηθίζουν τις τελευταίες δεκαετίες να προβάλουν το ρυθμό ανάπτυξης (ή την ανάσχεση της ύφεσης) χωρίς να τον συγκρίνουν όμως με τη μεγέθυνση των υπόλοιπων οικονομιών. Για αυτό πριν την χρεοκοπία του 2010 οι περισσότεροι Ελληνες νόμιζαν ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται στα όρια των δυνατοτήτων της. Στην πραγματικότητα όμως τα τελευταία 50 χρόνια η ελληνική οικονομία αξιοποιούσε αναποτελεσματικά τους παραγωγικούς της συντελεστές και ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν πολύ μικρότερος από αυτόν που θα έπρεπε να επιτευχθεί σε μια προσπάθεια σύγκλισης με τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την ελληνική οικονομία των τελευταίων 50 χρόνων με μια Φεράρι που κινείται συνεχώς με... δευτέρα, επειδή οι οδηγοί της δεν θέλουν ή δεν μπορούν να οδηγήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα. Εννοείται ότι οι... οδηγοί δηλώνουν περήφανοι επειδή η Φεράρι προσπερνά τα ποδήλατα (δηλαδή τις υπανάπτυκτες οικονομίες) και δεν μπαίνουν στον κόπο να εξηγήσουν γιατί τα Φιατάκια (δηλαδή οικονομίες με λιγότερους πόρους) τρέχουν με μεγαλύτερες ταχύτητες.

Σε τοπικό επίπεδο οι άρχοντες πράγματι δεν λένε ψέματα όταν υποστηρίζουν ότι η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος επλήγησαν στα χρόνια ύφεσης λιγότερο από άλλους νομούς και περιφέρειες. Λένε όμως τη μισή αλήθεια, αποφεύγοντας για παράδειγμα τη σύγκριση με την εξίσου πλούσια σε πόρους Κρήτη γιατί οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Συγκεκριμένα το 2015 (τελευταίο έτος με επίσημα στοιχεία) το ΑΕΠ της Κρήτης ήταν 8,7 δισ. και το ΑΕΠ της Πελοποννήσου 1 δισ. μικρότερο. Την ίδια χρονιά το ΑΕΠ της Μεσσηνίας ήταν 1,9 δισ. ευρώ, του Νομού Χανίων (με ίσο πληθυσμό) 2,2 δισ. και (του διπλάσιου σε πληθυσμό) Νομού Ηρακλείου 4,1 δισ. ευρώ.

Με τις ανεπτυγμένες περιφέρειες της Ευρώπης καλύτερα να μην κάνουμε συγκρίσεις, γιατί είναι ακριβά τα… αντικαταθλιπτικά.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018 13:08