Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 18:14

Το χαμένο χαμόγελο στο δρόμο της αρπαχτής

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Σάββατο μεσημέρι στη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας. Ενα ζευγάρι ηλικιωμένων Δυτικοευρωπαίων αγοράζει λαχανικά από νεαρό Γαργαλιανιώτη πωλητή. Πληρώνουν, και ενώ ετοιμάζονται να φύγουν ο νεαρός τούς λέει στα Αγγλικά να ανοίξουν την τσάντα τους και τους δίνει δώρο μερικά ακόμα προϊόντα.

Μπορεί σε κάποιους η εικόνα αυτή να φαίνεται ρετρό ή μελό. Στην πραγματικότητα όμως, είναι η εικόνα της Ελλάδας που αντιστέκεται αντλώντας δυνάμεις από το υγιές παρελθόν της που θάφτηκε από τις αρπαχτές και το ανελέητο κυνήγι των επιδοτήσεων. Είναι η εικόνα της Ελλάδας που αντιστέκεται μακριά από τα συνέδρια και τους βερμπαλισμούς των πολιτικών, οι οποίοι θυμούνται από το παρελθόν μόνο ηρωικές μάχες και ποταμούς αίματος... ξεχνώντας ότι οι Ελληνες ήταν πάντα ένα φιλόξενος και χαμογελαστός λαός, όπως οι περισσότεροι λαοί της Μεσογείου, που μακάριζαν την τύχη τους επειδή ζούσαν σε περιοχές με γόνιμο έδαφος και ευνοϊκό κλίμα για τις καλλιέργειες.

Δυστυχώς όμως, τις τελευταίες δεκαετίες οι περισσότεροι Ελληνες όχι μόνο λησμόνησαν στο χωριό τους τα θετικότερα στοιχεία της αγροτικής κοινωνίας, αλλά παράλληλα απέρριψαν κι εκείνα τα στοιχεία του αστικού τρόπου ζωής που θα μπορούσαν ν' αναπληρώσουν σε μεγάλο βαθμό εκείνο το χαμόγελο που χάθηκε στο δρόμο της αρπαχτής. Ταυτόχρονα, και στο όνομα μιας... μεταφυσικής επανάστασης, ο νόμος του ισχυρότερου παράγοντα ή συνδικαλιστή γκρέμισε το κράτος δικαίου, που σε όλο τον σύγχρονο κόσμο αντικατέστησε τους άγραφους κανόνες των κοινοτήτων.

Και για να μην παρερμηνευθούν τα παραπάνω -επειδή ο ημιμαθής άλλα διαβάζει κι άλλα καταλαβαίνει-, σπεύδω να διευκρινίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν είμαι νοσταλγός του παρελθόντος. Κάθε άλλο. Πιστεύω αταλάντευτα ότι από το παρελθόν πρέπει να διατηρήσουμε μόνο εκείνα τα στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να πορευτούμε στο μέλλον. Κανένας μας λοιπόν δεν θα χάσει αν η φιλοξενία, το φίλεμα και το φιλότιμο συνδυαστούν με την αξιοκρατία, την οργάνωση και την επιστημονική αξιοποίηση των παραγωγικών συντελεστών. Αντιθέτως, όλοι θα βγούμε χαμένοι αν η μισή Ελλάδα συνεχίσει να δικαιολογεί τις αρπαχτές της υπερπροβάλλοντας τις "ρίζες" της οικογενειοκρατίας, της θρησκοληψίας και του τοπικισμού.

Με άλλα λόγια: Το καράβι της ελληνικής οικονομίας θα ξεκολλήσει εύκολα από τα ρηχά της ύφεσης, εάν αφήσουμε πίσω τις εμμονές και αξιοποιήσουμε συνδυαστικά το πολιτιστικό μας παρελθόν με τη σύγχρονη τεχνολογία. Στην αντίθετη περίπτωση, όσο δηλαδή οι Ελληνες συνεχίζουν να έχουν το χέρι απλωμένο ζητώντας περισσότερα δανεικά και επιδοτήσεις, τα βράχια της πλήρους και ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας θα έρχονται ολοένα και πλησιέστερα στο καράβι της ελληνικής οικονομίας.

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018 19:07