Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018 18:24

Για όλα φταίνε οι δημοσιογράφοι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Διεθνώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν άποψη, η οποία κρίνεται καθημερινώς (ή εβδομαδιαίως και μηνιαίως) από τους αναγνώστες, τους ακροατές και τους τηλεθεατές.

Την αυτονόητη αυτή θεσμική λειτουργία του Τύπου αρνούνται να την αποδεχτούν πολλοί Ελληνες πολιτικοί, και γι' αυτό ζητούν δημοσίως “αντικειμενική” ενημέρωση - εννοώντας προφανώς να μεταδίδονται ασχολίαστες οι ανακοινώσεις της εκάστοτε αρχής.

Ευτυχώς για την ενημέρωση των πολιτών, αλλά κυρίως για το δημοκρατικό πολίτευμα, στην Ελλάδα υπάρχει πολυφωνία και δεν κυκλοφορεί μόνο η... εφημερίδα της κυβερνήσεως, της περιφέρειας ή του δήμου. Από εκεί και πέρα, αν δεν ζούσαμε σε τραγικούς καιρούς, θα ήταν τουλάχιστον κωμική η προσπάθεια των πολιτικών να φορτώσουν όλες τις αδυναμίες τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, και ιδιαίτερα στους δημοσιογράφους που δεν αναπαράγουν ασχολίαστη την “αλήθεια” της εξουσίας.

Πολύ κατώτερη της περίστασης είναι και η προσπάθεια του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη να επιρρίψει ευθύνες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την εισαγγελική έρευνα που διεξήχθη στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, όταν η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένης Αλειφέρη κατήγγειλε υποκλοπή συνομιλιών από το γραφείο της. Ο κ. Τατούλης, ενώ γνωρίζει καλά τη θεσμική αποστολή του Τύπου, κατέφυγε στην εύκολη λύση των αόριστων καταγγελιών που τρέφουν το τέρας του λαϊκισμού και πλήττουν ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία των μέσων που μπορούν να υπερασπιστούν το κράτος δικαίου.

Ο κ. Τατούλης, όπως και οι περισσότεροι πολιτικοί που φαντασιώνονται ότι θα παραμείνουν αιώνια στην εξουσία, δεν μπαίνει στον κόπο να σκεφτεί ότι σε περίπτωση που βρεθεί κατηγορούμενος στο βασίλειο του λαϊκισμού, οι “εφημερίδες της κυβερνήσεως” θα δημοσιεύσουν μόνο την καταδίκη του.

Γενικότερα, όταν οι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι “για όλα φταίει ο Τύπος”, και όταν ο Τύπος δίνει βήμα σε όσους υποστηρίζουν ότι “για όλα φταίνε οι πολιτικοί”, μόνος κερδισμένος βγαίνει ο λαϊκισμός - και χαμένη η δημοκρατία.

Τώρα, αν κάποιοι πραγματικά πιστεύουν ότι μόνο o "Economist" και ο… "Ριζοσπάστης" μπορούν να έχουν άποψη, ενώ όλοι οι άλλοι οφείλουμε να υπογράφουμε τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, μάλλον έχουν μπερδέψει το δημοκρατικό πολίτευμα με την... αφισοκόλληση - και δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε αν για όλα φταίει το γκαζόν ή ο Τύπος.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018 19:04