Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018 14:48

Δημόσια συγκοινωνία σε πόλεις για αυτοκίνητο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Δημόσια συγκοινωνία σε πόλεις για αυτοκίνητο

Οσο δίκιο έχει ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας όταν κατηγορεί τις άλλες παρατάξεις πως μιλούν σαν το ΚΚΕ όταν ζητούν να γίνει ο δήμος λεωφορειούχος, άλλο τόσο δίκιο έχει και η "Λαϊκή Συσπείρωση" (που πρόσκειται στο... ΚΚΕ) όταν καταγγέλλει ότι τα ΚΤΕΛ είναι κρατικοδίαιτες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ουσιαστικά και πέρα από συνθήματα, ο κλάδος των συγκοινωνιών παραμένει προστατευόμενος (και άρα κρατικοδίαιτος, όπως σωστά υποστηρίζει το ΚΚΕ) καθώς η απελευθέρωση της αγοράς (εναντίον της οποίας μάχεται το ΚΚΕ) παραμένει στα χαρτιά, επειδή τα υπόλοιπα κόμματα δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ανατρέψουν την κατεστημένη τάξη πραγμάτων που δημιούργησε το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς, δίνοντας προνόμια σε οικονομικές ομάδες για να περιορίσει την επιρροή του... ΚΚΕ.

Εννοείται ότι οι αντιφάσεις δεν περιορίζονται μόνο στο θέμα της απελευθέρωσης των συγκοινωνιών, καθώς οι περισσότεροι Ελληνες (πλην των κατοίκων της Αττικής επειδή εκεί υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες), ενώ στα λόγια τάσσονται υπέρ των δημόσιων μέσων μετακίνησης, στην πράξη μετακινούνται αποκλειστικά με τα ιδιωτικά τους οχήματα. Από τον γενικό κανόνα δεν ξεφεύγουν φυσικά ούτε οι δημότες της Καλαμάτας, οι οποίοι δεν έχουν καμία αντίρρηση να αναπτυχθούν οι συγκοινωνίες... αρκεί να μη ληφθούν μέτρα περιορισμού των οχημάτων στο κέντρο και την παραλία της πόλης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, και ανεξάρτητα από τις αντιφάσεις, όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σύστημα συγκοινωνιών, δεν μπορεί να αγνοήσει ότι οι ελληνικές πόλεις και τα προάστιά τους πολεοδομήθηκαν με βάση τις ανάγκες μετακίνησης με ιδιωτικό όχημα, και ότι πλέον η νοοτροπία που έχει παγιωθεί είναι δύσκολο ν' αλλάξει.

Οι λόγοι για τους οποίους στον τομέα των μετακινήσεων οι ελληνικές πόλεις είναι περισσότερο... αμερικάνικες, αντί να ακολουθούν την ευρωπαϊκή πεπατημένη του περιορισμού των αυτοκινήτων, χάνονται στα χρόνια της άναρχης μετακίνησης των αγροτικών πληθυσμών στα περιφερειακά αστικά κέντρα - και σίγουρα δεν μπορούν να αναλυθούν σε αυτό το άρθρο. Το θέμα είναι ότι, όποιος αγνοήσει τις "αμερικάνικες συνήθειες" των Καλαματιανών και επιχειρήσει να περιορίσει τις μετακινήσεις με τα ιδιωτικά οχήματα, είναι πιθανότερο να δημιουργήσει ένα στόλο λεωφορείων που θα πηγαινοέρχονται άδεια, παρά να πείσει τους δημότες να αφήσουν το αυτοκίνητο σπίτι τους και να μετακινηθούν με τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Βεβαίως υπάρχει πάντα και η δυνατότητα επανασχεδιασμού όλων των λειτουργιών μιας πόλης, με βάση τις μελλοντικές της ανάγκες· αλλά θα μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω ότι αυτό μπορεί να γίνει στην Καλαμάτα  που "εξορίζει" τα καλύτερα μυαλά της για να μη διαταράξει την ησυχία των συνταξιούχων που βγάζουν δεκαρικούς για τις συγκοινωνίες ενώ έχουν να μπουν σε λεωφορείο δυο - τρεις δεκαετίες.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Ιουλίου 2018 19:04

NEWSLETTER