Τετάρτη, 02 Μαϊος 2018 14:28

Ξεκάθαρες προτάσεις χωρίς επικοινωνιακές περικοκλάδες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Ξεκάθαρες προτάσεις χωρίς επικοινωνιακές περικοκλάδες

 

Η δημόσια συζήτηση τόσο για την αυτοδιοίκηση όσο και για τις πόλεις και τα χωριά του μέλλοντος περιορίζεται συνήθως σε κοινότοπες διαπιστώσεις για τα κακώς κείμενα, ενώ σπανίως επεκτείνεται σε προτάσεις που θα μπορούσαν να δυσαρεστήσουν το συνομιλητή μας, που κατά τα άλλα συμφωνεί και αυτός ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, γιατί το υπάρχον μοντέλο έχει εξαντλήσει τα όριά του.

Το ίδιο συνέβαινε πριν τη χρεοκοπία του 2010 σε όλες τις πολιτικές συζητήσεις, καθώς συστημικοί και αντισυστημικοί, κομμουνιστές και φιλελεύθεροι, χριστιανοί και άθεοι συμφωνούσαν για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, αλλά κανένας δεν τις ονομάτιζε για να μην στενοχωρήσει τους φίλους του. Ετσι ξυπνήσαμε ένα πρωί μετά τη χρεοκοπία και ξαφνικά "ανακαλύψαμε" ότι ζητώντας μεταρρυθμίσεις οι κομμουνιστές ζητούσαν περισσότερο κράτος, ενώ οι φιλελεύθεροι απορρύθμιση της αγοράς. "Ανακαλύψαμε" επίσης ότι οι αντιμνημονιακοί ήθελαν έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση (προφανώς και από το ΝΑΤΟ), ενώ οι μνημονιακοί θεωρούσαν αδιαπραγμάτευτη την παραμονή της Ελλάδας στη Δύση.

Και ενώ πανελληνίως ανακαλύψαμε τις διαφορές μας, σε τοπικό επίπεδο εξακολουθούμε να τις κουκουλώνουμε κάτω από συνθήματα που έχουν ξεχαστεί από την εποχή της δανειακής ευημερίας και προσπαθούν να μας πείσουν ότι "όλοι μαζί μπορούμε" να... διορίσουμε περισσότερους σε δήμους και περιφέρειες. Οι τοπικές κοινωνίες όμως, όπως και η Ελλάδα γενικότερα, δεν έχουν ανάγκη από νεφελώδη συνθήματα και μισόλογα. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη να ακούσουν ξεκάθαρες προτάσεις χωρίς επικοινωνιακές περικοκλάδες. Και πρώτα από όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η λειτουργία και η διοίκηση των ευρωπαϊκών πόλεων, που αναφέρονται συχνά ως πρότυπο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον καπιταλισμό τον οποίο θέλουν να... γκρεμίσουν τουλάχιστον οι μισοί από όσους θέλουν να αλλάξουν τις λειτουργίες των ελληνικών πόλεων. Θα πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσουμε ότι σε μια πόλη, όπως η Καλαμάτα, με εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι τουλάχιστον αφελές να αποδίδουμε αρνητική χροιά στην κερδοσκοπία ή να πλανώνται στην ατμόσφαιρα φαντασιώσεις για κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία πίσω από το νεφελώδες σύνθημα της "αλληλέγγυας οικονομίας". Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να συμφωνήσουμε πως διαφωνούμε παρά να τρέφουμε αυταπάτες πως συμφωνούμε, επειδή όλοι θέλουμε μια άλλη αυτοδιοίκηση ή πόλη, ενώ στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ούτε στους ορισμούς των αυτονόητων.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Μαϊος 2018 14:34

NEWSLETTER