Τετάρτη, 09 Μαϊος 2018 13:13

Το κενό της Κεντροαριστεράς στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Το κενό της Κεντροαριστεράς στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ειλικρινά δεν ξέρω αν μελλοντικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξελιχθεί σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, όπως υποστηρίζει ο Νίκος Μαραντζίδης προκαλώντας την οργή των πασόκων που δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι και ο Ανδρέας Παπανδρέου σαγήνευε το πλήθος με εθνικολαϊκιστικά συνθήματα.

Αλλά είμαι απολύτως βέβαιος ότι το κυβερνών κόμμα δεν προλαβαίνει μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές να “μεταλλαχθεί” από ριζοσπαστικό κίνημα σε φορέα που θα εκφράζει τις αστικές αντιλήψεις της μεσαίας τάξης. Ετσι στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές αναπόφευκτα θα υπάρχει μια μεγάλη τρύπα στο χώρο που παραδοσιακά τις τελευταίες δεκαετίες κάλυπτε η Κεντροαριστερά και τον οποίο πλέον δεν μπορεί να καλύψει, αν και το επιθυμεί, το Κίνημα Αλλαγής.

Βεβαίως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι θα καταφέρει να μειώσει το εύρος και το βάθος της τρύπας στήνοντας ταυτόχρονα βουλευτικές κάλπες. Κατά την ταπεινή άποψη όμως δεν θα καταφέρει τίποτα περισσότερο από μια τρύπα στο νερό, καθώς η απλή αναλογική θα στρέψει πολλούς απογοητευμένους ψηφοφόρους στις... συνεπείς ριζοσπαστικές αυτοδιοικητικές κινήσεις του ΚΚΕ, της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Παράλληλα, η απλή αναλογική θα δώσει το φιλί της ζωής σε προσωποπαγείς συνδυασμούς στελεχών από το πάλαι ποτέ ισχυρό ΠΑΣΟΚ, που παραμένουν αναγνωρίσιμοι στις τοπικές κοινωνίες.

Ανεξάρτητα όμως από τις προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ, το εκλογικό σύστημα και το χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες, η ελληνική Κεντροαριστερά (όπως και όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα διεθνώς) θα βρεθεί αντιμέτωπη με το έλλειμμα εναλλακτικής πρότασης απέναντι στους συντηρητικούς που διαχειρίζονται, αν όχι αποτελεσματικά, τουλάχιστον ρεαλιστικά, τις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης (τις οποίες οι αριστεροί συνηθίζουν να χαρακτηρίζουν συλλήβδην “παγκοσμιοποίηση” - λες και δεν υπήρχε διεθνές εμπόριο τους προηγούμενους αιώνες).

Από εκεί και πέρα, όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις θα πρέπει να αναμένουν (για να μην πέσουν από τα σύννεφα) ότι το κενό της Κεντροαριστεράς στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα καλυφθεί πλήρως από εθνικολαϊκιστικές κραυγές που μπροστά τους το “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο” του πρώιμου ΠΑΣΟΚ θα φαντάζει με φιλελεύθερη νησίδα στον ολοκληρωτικό ωκεανό.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Μαϊος 2018 13:17

NEWSLETTER