Πέμπτη, 17 Μαϊος 2018 12:18

Αναβλητικότητα στο δρόμο για την εξουσία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Αναβλητικότητα στο δρόμο για την εξουσία

Η Νέα Δημοκρατία βαδίζει προς την εξουσία χωρίς να έχει λύσει τα εσωκομματικά της προβλήματα, και κανένας αυτή την περίοδο δεν μπορεί να προβλέψει αν τελικώς θα μπορέσει να απελευθερώσει την αγορά ή αν θα παραμείνει όμηρος των κομματικών βαρόνων που ενδιαφέρονται κυρίως να κληροδοτήσουν τις βουλευτικές έδρες στους απογόνους τους.

Από εκεί και πέρα, οποιοσδήποτε αναλύοντας τις εσωκομματικές εκλογές της Μεσσηνίας επιχειρήσει να εξαγάγει ασφαλή συμπεράσματα για τον τρόπο που θα κυβερνήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, το μόνο που θα καταφέρει είναι να σπαταλήσει άσκοπα το χρόνο του - καθώς οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα διαμορφωθούν κυρίως από τυχαία γεγονότα κι όχι από σχέδια πολιτικών θερμοκηπίου.

Δεν χάνει όμως άδικα το χρόνο του όποιος επιχειρεί να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας διαχειρίζεται τα εσωκομματικά αγκάθια στην Πελοπόννησο, καθώς η ατολμία και η αναβλητικότητα που επιδεικνύει κάθε άλλο παρά άγνωστη είναι, όχι μόνο στους οπαδούς του κόμματος, αλλά και σε όλους τους Ελληνες. Υπενθυμίζουμε ότι η αναβλητικότητα και η ατολμία της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή ήταν η βασική αιτία που οδήγησε την ελληνική οικονομία στη χρεοκοπία. Την... πεπατημένη του κ. Καραμανλή και των υπουργών του ακολούθησαν όλες οι επόμενες κυβερνήσεις, μην τολμώντας να λάβουν τις αποφάσεις που θα απελευθέρωναν την αγορά. Ετσι, μετά τη χρεοκοπία του 2010 και ρίχνοντας τις ευθύνες στους ξένους, όλες οι κυβερνήσεις επέλεξαν αφενός να περικόψουν μισθούς-συντάξεις και αφετέρου να αυξήσουν τους φόρους, επειδή δεν τόλμησαν να συγκρουστούν με το βαθύ κράτος και να περικόψουν τις δαπάνες που απαιτούνται για τη συντήρησή του.

Την ίδια αναβλητικότητα και ατολμία στο δρόμο προς την εξουσία επέδειξαν όλες οι ηγεσίες των κομμάτων και στα εσωκομματικά τους, με συνέπεια μετά τη χρεοκοπία να... διασπαστούν όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα που κυβέρνησαν από το 2010 μέχρι σήμερα. Και επειδή η σημερινή ηγεσία της ΝΔ προφανώς δεν θέλει να αντιμετωπίσει μια νέα διάσπαση, δυσκολεύεται πάλι ν' αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θ' αφήσει στην Πελοπόννησο.

Η ηγεσία της Πειραιώς, αν και γνωρίζει ότι η αναβολή στη λήψη των αποφάσεων απλώς επιδεινώνει την κατάσταση, δυσκολεύεται να κόψει τον ομφάλιο λώρο των εσωκομματικών προβλημάτων - με κίνδυνο να αντιμετωπίσει στο μέλλον μια πολιτική θύελλα που, μπροστά της, όσα διαδραματίστηκαν στις εσωκομματικές εκλογές της Μεσσηνίας θα μοιάζουν με δροσερό μελτεμάκι.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Μαϊος 2018 12:26

NEWSLETTER