Παρασκευή, 18 Μαϊος 2018 13:01

Ποιος εκφράζει το δημόσιο συμφέρον;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Ποιος εκφράζει το δημόσιο συμφέρον;

 

Ο Δήμος Καλαμάτας απέκτησε 49 στρέμματα στη Δυτική Παραλία ή στέρησε από τον ιδιωτικό τομέα ισόποσους αναπτυξιακούς πόρους;

Στο ερώτημα αυτό οι περισσότεροι πολίτες, και όχι μόνο οι δημότες της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, θα απαντήσουν ότι ο Δήμος Καλαμάτας απέκτησε τα 49 στρέμματα στη Δυτική Παραλία αφού ούτε καν περνάει από το μυαλό τους ότι τον πολύτιμο αυτό πόρο τον στερήθηκε ο ιδιωτικός τομέας, που θα μπορούσε να τον αξιοποιήσει αποδοτικότερα δημιουργώντας μεταξύ άλλων και πολυπόθητες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα λοιπόν με την κυρίαρχη ιδεολογία δεξιών και αριστερών μόνο το κράτος και η αυτοδιοίκηση εκφράζουν το δημόσιο συμφέρον, ενώ το ατομικό συμφέρον συγκρούεται με το κοινωνικό. Αντιθέτως στον ανεπτυγμένο κόσμο κανένας δεν αμφισβητεί ούτε τη συμβολή των ιδιωτών στη δημιουργία πλούτου, ούτε την κοινωνική συνεισφορά των επιχειρήσεων. Την ίδια κοσμοθεωρία ασπάζονται και οι περισσότερες υπανάπτυκτες οικονομίες που προσφέρουν γη και ύδωρ για να προσελκύσουν επενδύσεις με στόχο να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών τους.

Επιστρέφοντας από το παγκόσμιο χωριό στην... Καλαμάτα, διαπιστώνουμε ότι πολιτικοί, τοπικοί άρχοντες, επιχειρηματική κοινότητα παραμένουν απαθείς όταν το κράτος παραχωρεί 49 παραθαλάσσια στρέμματα στο Δήμο Καλαμάτας, ενώ θα είχαν ξεσηκωθεί και οι πέτρες αν κάποια κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να πουλήσει την ίδια αναξιοποίητη ακίνητη περιουσία σε ιδιώτες.

Εννοείται ότι η μεταβίβαση από το κράτος στην αυτοδιοίκηση δεν θα συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ στο δημόσιο ταμείο, ενώ η πώληση σε ιδιώτη θα απάλλασσε τους φορολογούμενους από μερικά εκατομμύρια ευρώ. Εννοείται επίσης ότι η εκμετάλλευση των 49 στρεμμάτων από το Δήμο Καλαμάτας όχι μόνο δεν θα συνεισφέρει τίποτα στο τοπικό ΑΕΠ, ενώ αντιθέτως η αξιοποίηση της ίδιας έκτασης από ιδιώτη θα δημιουργούσε πλούτο και θέσεις εργασίας. Μέχρι πότε οι Ελληνες θα πιστεύουν ότι μόνο το κράτος και η αυτοδιοίκηση εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι σύντομη και αυτονόητη: Η κυρίαρχη κρατιστική ιδεολογία θα θαφτεί κάτω από τα συντρίμμια της επόμενης χρεοκοπίας που θα είναι εκτός των άλλων... τυπική και ανεξέλεγκτη.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Μαϊος 2018 13:10

NEWSLETTER