Σάββατο, 26 Μαϊος 2018 10:41

Οι εχθροί της δημοκρατίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Μετά τη σύλληψη στελεχών της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το Σεπτέμβριο του 2013, πολλοί ομοϊδεάτες τους επέλεξαν να τηρήσουν σιγή ασυρμάτου στα κοινωνικά δίκτυα, επειδή προφανώς φοβήθηκαν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να βρεθούν κατηγορούμενοι τουλάχιστον για ηθική αυτουργία σε ρατσιστικά εγκλήματα κατά μειονοτήτων.

Ομως η μετατροπή της δίκης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα σε κακόγουστο σίριαλ και η μετακίνηση των εθνικών θεμάτων στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, επανέφεραν στο προσκήνιο τις άναρθρες κραυγές που στρέφονται όχι μόνο κατά των μειονοτήτων αλλά και κατά της δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα, ήταν θέμα χρόνου και μόνο οι μισαλλόδοξες απόψεις και τα fake news να “γεννήσουν” βίαιες επιθέσεις, όπως αυτή σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Δυστυχώς όμως καμία αστυνομική ή δικαστική αρχή δεν παρακολουθεί όσα διαδραματίζονται στο Διαδίκτυο, για να προλάβει μελλοντικές βίαιες επιθέσεις. Ετσι δίνεται βήμα σε όσους προπαγανδίζουν τη βία στο όνομα ενός υπερπατριωτισμού που όποτε επικράτησε, οδήγησε σε εθνικές καταστροφές, όπως του “ατυχούς πολέμου” του 1897 ή της εισβολής στην  Κύπρο μετά το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου.

Μέσα λοιπόν από άναρθρες κραυγές, fake news και ανιστόρητα ψέματα διαμορφώνεται σταδιακά ένα αντισυστημικό ρεύμα που απειλεί τους δημοκρατικούς θεσμούς, επειδή μεταξύ άλλων κάποιοι ανόητοι αριστεροί πιστεύουν ότι η ενίσχυση της ακροδεξιάς θα απομακρύνει τη... Δεξιά από την εξουσία.

Την τραγική εικόνα συμπληρώνουν οι πολιτικοί και τοπικοί άρχοντες που χαϊδεύουν αυτιά συλλόγων και ομάδων, που τρέφουν ιδεολογικά στον κόλπο τους το “αυγό του φιδιού” υπερπροβάλλοντας την παράδοση σε βάρος του μέλλοντος. Το “αυγό του φιδιού” επωάζουν και όσοι ονειρεύονται να επικρατήσουν στον “τρίτο γύρο” και συγκεκριμένα σε μια τελική αναμέτρηση μεταξύ της κομμουνιστικής Αριστεράς και της άκρας Δεξιάς, αφού προηγουμένως “εξαφανιστεί” ο μεσαίος χώρος της Δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατικής Αριστεράς.

Ποιος θα συγκρουστεί με τους εχθρούς της δημοκρατίας; Θεωρητικά οι πολίτες, τα κόμματα και οι θεσμοί. Στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ ό,τι φαίνεται.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Μαϊος 2018 17:16