Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018 13:44

Ιδανικές φαντασιώσεις για τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

 

Οποιος κοιτάζει την Καλαμάτα από ψηλά, εκτός από τις φυσικές ομορφιές που δεν μπόρεσε να καλύψει το μπετόν, βλέπει μια πυκνοδομημένη τσιμεντούπολη με λιγότερες νησίδες πρασίνου από όσες έχει η έρημος Σαχάρα.

Την ίδια ώρα, για τους περισσότερους κατοίκους της αλλά και τους απόδημους Καλαματιανούς, η μεσσηνιακή πρωτεύουσα παραμένει ευλογημένος τόπος, η ομορφότερη πόλη της Ελλάδας και φυσικά ιδανικό μέρος για να ζεις, αφού μεταξύ άλλων διαθέτει σύμφωνα με τον μύθο, τη μεγαλύτερη αστική παραλία των Βαλκανίων και ίσως του... κόσμου.

Φυσικά η εικόνα που έχουν οι Καλαματιανοί για τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα δεν είναι λιγότερο φαντασμένη από την εικόνα που έχουν οι υπόλοιποι Ελληνες για την πόλη τους ή το χωριό τους, αφού η φαντασιακή εξιδανίκευση της ασχήμιας είναι αναγκαία για να καλύψει το έλλειμμα αυτογνωσίας και αισθητικής. Ετσι λοιπόν κανένας σχεδόν δεν αναρωτιέται γιατί φαντάζει απολύτως φυσιολογική η απώλεια του παρελθόντος της πόλης, ενώ όλοι δήθεν κόπτονται για την παράδοση φορώντας τοπικές στολές για να χορέψουν στις εθνικές επετείους.

Δυστυχώς όσοι χορεύουν παραδοσιακούς σκοπούς στις εθνικές επετείους, δεν αναρωτιούνται γιατί δίπλα τους στην καλύτερη περίπτωση υπάρχουν μόνο νεοκλασικά κτήρια των αρχών του 20ού αιώνα και όχι προγενέστερα, όπως υπάρχουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις και χωριά. Κανένας δεν αναρωτιέται επίσης πού είναι τα φράγκικα και τουρκικά ίχνη που θα "μαρτυρούν" στον επισκέπτη την ιστορία της πόλης.

Ποιος κατέστρεψε λοιπόν την ιστορία της πόλης; Δυστυχώς για τους φαντασμένους κατοίκους της, δεν την κατέστρεψε ούτε ο καπιταλισμός που σεβάστηκε τη Δυτική Ευρώπη ούτε οι κομμουνιστές που σεβάστηκαν την Ανατολική Ευρώπη. Την κατέστρεψε ο λαϊκισμός που κάλυψε το έλλειμμα αυτογνωσίας των Ελλήνων με κανακέματα και ρουσφέτια.

Από εκεί και πέρα ειλικρινά δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα είχε συμβεί μετά τους σεισμούς του 1986 αν στη θέση του τότε δημάρχου Σταύρου Μπένου είχε βρεθεί κάποιος "εθνικόφρων" που θα το γυρνούσε στον... καλαματιανό δίνοντας τα διατηρητέα με αντιπαροχή για να κατασκευαστούν λαϊκές κατοικίες.

Υ.Γ. Δεν τελειώσαμε. Θα συνεχίσουμε να μιλάμε για τα εγκλήματα που δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από την αυταρέσκεια των Καλαματιανών, αφού η αυτογνωσία είναι αναγκαία προϋπόθεση για να γίνει ευρωπαϊκή πόλη η μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018 13:56