Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 16:24

Πολιτισμός δεν είναι μόνο η τέχνη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Πολιτισμός δεν είναι μόνο η τέχνη

«Οι αλλοδαποί τουρίστες παθαίνουν σοκ όταν βλέπουν νεκρά ζώα στους δρόμους» είχαν δηλώσει πριν χρόνια Μεσσήνιοι διπλωμάτες σε συνέντευξή τους στην «Ε», ελπίζοντας ότι οι αρχές θα λάμβαναν το μήνυμα και θα έπαιρναν τα μέτρα που ισχύουν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες.

Τα χρόνια όμως πέρασαν και οι αλλοδαποί επισκέπτες του νομού όχι μόνο εξακολουθούν να βλέπουν νεκρά ζώα παντού στους δρόμους, αλλά γίνονται όλο και συχνότερα μάρτυρες φρικιαστικών σκηνών σε καβγάδες αδέσποτων.

Πρόσφατα, για παράδειγμα, οι θαμώνες καταστήματος στο κέντρο της Καλαμάτας, μετά από έναν τέτοιο καβγά μεταξύ γάτων, είδαν τον έναν από αυτούς να αποχωρεί με μισή μουσούδα και κομματιασμένες σάρκες, καθώς είχε τραυματιστεί σοβαρά στη «μάχη» με τον αντίπαλο.

Δυστυχώς βέβαια, στην Ελλάδα είναι πολλοί ακόμα εκείνοι που θεωρούν τις αντίστοιχες σκηνές απόλυτα φυσιολογικές για την καθημερινότητά τους, αρνούμενοι μεταξύ άλλων και τις στειρώσεις των ζώων, αφού... «έτσι είναι η φύση».

Ετσι «ήταν» όμως η φύση, πριν από χιλιάδες χρόνια, όταν ο άνθρωπος ήταν κι αυτός ένα απολίτιστο ζώο. Στο σημερινό ανθρωπογενές περιβάλλον, ακόμα και τα ζώα πρέπει να ζουν με βάση τους κοινωνικούς κανόνες που επιβάλλει ο πολιτισμός.

Γι' αυτό τα κατοικίδια ζώα συντροφιάς πρέπει να στειρώνονται, προκειμένου να μη βασανίζονται συνεχώς από ορμές - και την αναπαραγωγή τους να την αναλαμβάνουν μόνο επαγγελματίες εκτροφείς.

Παράλληλα, φιλοζωικοί σύλλογοι, φορείς, αυτοδιοίκηση και επιχειρήσεις πρέπει να αναλάβουν σήμερα κιόλας μια εκστρατεία για τη στείρωση όλων των αδέσποτων που ζουν στις πόλεις και στα χωριά.

Επιπλέον, οι αρχές πρέπει να ελέγχουν στα διόδια αν έχουν τσιπ τα ζώα που μεταφέρονται με αυτοκίνητα, ώστε ο ιδιοκτήτες τους που τα «βαρέθηκαν» να μην τα αφήνουν αδέσποτα σε πόλεις και χωριά. Ελεγχος για τσιπ πρέπει να γίνεται και στις πόλεις, από μια «Φιλοζωική Αστυνομία» που θα συντηρείται από τα πρόστιμα τα οποία θα επιβάλλει σε όσους κακοποιούν ή εγκαταλείπουν τα ζώα, καθώς και σε όσους ιδιοκτήτες δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες των σκύλων τους από τους δρόμους, τα πεζοδρόμια και τα πάρκα.

Σε κάθε περίπτωση, πολιτισμός δεν είναι μόνο οι χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις. Μια κοινωνία μπορεί να είναι περήφανη για τον πολιτισμό της, μόνο όταν έχει φτάσει στο επίπεδο να διασφαλίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων, αλλά και των άλλων ειδών του ζωικού και φυτικού βασιλείου.

Υ.Γ. Μια εκστρατεία στείρωσης των αδέσποτων γατιών, εκτός από τα ίδια τα ζώα που σκοτώνονται μεταξύ τους ή από πείνα κι αυτοκίνητα στους δρόμους, θα προστατέψει επίσης και τη δημόσια υγεία.

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 15:16

NEWSLETTER