Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018 14:17

Σενάρια για τις εκλογές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Σενάρια για τις εκλογές

 Λίγες μέρες πριν κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο "Κλεισθένης", μόνο χαρτορίχτρες μπορούν ίσως να προβλέψουν τόσο τις ημερομηνίες όσο και το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αντιθέτως, οι πολιτικοί αναλυτές μπορούν να καταγράψουν μόνο σενάρια για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών - από την οποία θα εξαρτηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν. Εννοείται όμως ότι κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν πρόκειται να ανακοινώσει υποψηφιότητα χωρίς να γνωρίζει ούτε το εκλογικό σύστημα ούτε την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Από εκεί και πέρα, και πριν καταγράψουμε επιγραμματικά τα σενάρια, θα πρέπει να συμφωνήσουμε αρχικά ότι το κυβερνητικό εκλογικό σχέδιο στοχεύει σε διάσωση του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, με παράλληλη πολιτική ναρκοθέτηση του χρόνου διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία - ώστε να γίνουν το συντομότερο δυνατόν νέες εθνικές εκλογές με απλή αναλογική, για να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ως κύριος εκφραστής της Αριστεράς.

Το πρώτο σενάριο λοιπόν προβλέπει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο του 2018. Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση της ΝΔ θα καταργήσει τον "Κλεισθένη" και οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με το ισχύον εκλογικό σύστημα το Μάιο του 2019, μαζί με τις ευρωεκλογές.

Αν γίνουν εθνικές και ευρωεκλογές εκλογές μαζί το Μάιο του 2019, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αλλάξει και πάλι τον "Κλεισθένη" και οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 με το σημερινό σύστημα.

Τέλος, η κυβέρνηση μπορεί να επιλέξει να στήσει τριπλές εθνικές, δημοτικές και περιφερειακές κάλπες τον Οκτώβριο του 2019 - και μόνο τότε οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.

Βεβαίως, το "Μαξίμου" στοχεύει ταυτόχρονα και σε αλλαγή της πολιτικής ατζέντας, με στόχο τη διάσπαση της Νέα Δημοκρατίας και τη δημιουργία νέου υπερπατριωτικού κόμματος που θα αποτρέψει ενδεχόμενη "γαλάζια" αυτοδυναμία στις επόμενες εθνικές εκλογές. Εκτιμώ όμως ότι η Νέα Δημοκρατία (όπως και όλα τα κόμματα που βαδίζουν προς την εξουσία) δύσκολα θα διασπαστεί πριν κυβερνήσει. Γι' αυτό και τα σενάρια που καταγράψαμε παραπάνω συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες από το σχέδιο του Μαξίμου που προϋποθέτει διάσπαση της ΝΔ πριν από τις εθνικές εκλογές.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018 14:23

NEWSLETTER