Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018 12:30

Το μεταναστευτικό απειλεί τη δημοκρατία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(18 ψήφοι)

Από την Καλαμάτα έως το Βερολίνο και από τα σύνορα των ΗΠΑ - Μεξικού μέχρι τις ιταλικές ακτές, το μεταναστευτικό δεν απασχολεί απλώς τη δυτική κοινωνία αλλά απειλεί να κατεδαφίσει την ανοιχτή δημοκρατία που με κόπο οικοδομήθηκε μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο συμπέρασμα αυτό δεν οδηγεί φυσικά ο εντοπισμός 60 νέων μεταναστών νότια της Μεσσηνίας, αφού έτσι και αλλιώς ο δρόμος για τον τελικό προορισμό της Ευρώπης δεν περνά από τη Νότια Πελοπόννησο. Σε αντίθεση όμως με τη Μεσσηνία, όπου στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας βρίσκονται άλλα θέματα, στη διεθνή πολιτική ζωή κυριαρχεί το μεταναστευτικό και η συντηρητική στροφή των δυτικών κοινωνιών εξαιτίας της ξενοφοβίας που προκαλεί η μετακίνηση μεγάλου αριθμού οικογενειών από τις υπανάπτυκτες προς τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Η συντηρητική αυτή στροφή αν και δεν είναι ορατή ακόμα στην Ελλάδα, καθώς οι περισσότεροι μετανάστες απλώς περνούν από τον ελλαδικό χώρο για να συνεχίσουν την πορεία τους προς την Ευρώπη, αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις πολιτικές εξελίξεις την επόμενη δεκαετία.
Δυστυχώς όμως όπως και στον υπόλοιπο κόσμο έτσι και στην Ελλάδα οι δημοκρατικές δυνάμεις δεν έχουν διατυπώσει μέχρι τώρα πειστικές προτάσεις για το μεταναστευτικό, με συνέπεια να εκμεταλλεύονται το έλλειμμα αξιοπιστίας οι εθνικολαϊκιστές και να προωθούν τη δική τους ξενοφοβική ατζέντα. Ουσιαστικά φιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες δεν μπορούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι είναι εφικτή η ομαλή κοινωνική ένταξη εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς να υποβαθμιστούν το βιοτικό επίπεδο και οι δημοκρατικοί θεσμοί. Ετσι ακούγονται ευχάριστα στα αυτιά της κοινής γνώμης οι κραυγές που ζητούν να σηκωθούν τείχη γύρω από τα κάστρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ, ώστε να μείνουν απ’ έξω τα δισεκατομμύρια όσων θέλουν να μεταναστεύσουν στην ευημερούσα Δύση. Εννοείται ότι η επιστροφή στον... Μεσαίωνα, στην αποικιοκρατία και στο έθνος-κράτος είναι υπερσυντηρητικά όνειρα θερινής νυκτός που τείνουν να εξελιχθούν σε εφιάλτη για την ανθρωπότητα, αφού έτσι και αλλιώς το κλείσιμο των συνόρων δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς οδυνηρές επιπτώσεις στις αλληλοεξαρτώμενες οικονομίες του παγκόσμιου χωριού.
Δυστυχώς η πορεία της ανθρωπότητας ούτε ανώδυνη ούτε αναίμακτη είναι. Αντιθέτως τα θύματα του ανορθολογισμού, ακόμα και όταν πρόκειται για μια σφαγή όπως αυτή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, λησμονούνται γρήγορα και οι κοινωνίες για πολλοστή φορά ακολουθούν όσους υπόσχονται εύκολες λύσεις.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018 12:39