Κυριακή, 08 Ιουλίου 2018 22:17

Ευθύνες για το φιάσκο στην Αρχαία Μεσσήνη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Ευθύνες για το φιάσκο στην Αρχαία Μεσσήνη

 Η “μετακίνηση” της συναυλίας της Συμφωνικής Ορχήστρας Πνευστών “Danubia Symphonic Winds” από την Αρχαία Μεσσήνη στο Νησί εξαιτίας της στάσης των αρχαιοφυλάκων που διαμαρτύρονται για το ισχύον καθεστώς υπερωριών, αποδεικνύει περίτρανα ότι η χρεοκοπία δεν είναι μόνο οικονομική.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το καθεστώς των υπερωριών, ο κύριος υπεύθυνος για τη μη πραγματοποίηση της συναυλίας στην Αρχαία Μεσσήνη είναι το κράτος. Ενα σοβαρό κράτος δεν επιτρέπει σε κανέναν να υποκαταστήσει την εξουσία του χωρίς να υποστεί τις συνέπειες του νόμου. Το ελληνικό κράτος όμως βρίσκεται σε διαρκή διαπραγμάτευση όχι μόνο με ισχυρούς ολιγάρχες και παντοδύναμες συντεχνίες αλλά και με τον κάθε βολεμένο στο... κράτος, που εκμεταλλεύεται την ατιμωρησία για να προωθήσει τα συμφέροντά του. Εννοείται ότι για το έλλειμμα της κρατικής ισχύος δεν ευθύνονται μόνο οι πολιτικοί που κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες. Ευθύνονται και οι πολίτες που ψηφίζουν μόνο όσους θεωρούν του χεριού τους για μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Ευθύνη για το προχθεσινό ρεζιλίκι έχουν όμως και οι συνδικαλιστές αρχαιοφύλακες, καθώς επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν με τον πιο ανόητο τρόπο στρέφοντας την κοινή γνώμη εναντίον τους. Δυστυχώς έχασαν το δίκιο τους επειδή παγιδεύτηκαν στη γνωστή κυρίαρχη λογική που θέτει τον “αγώνα” πάνω από οποιαδήποτε άλλη ανθρωπινή αξία. 

Τηρουμένων πάντα των αναλογιών, ευθύνη έχει και η δημοτική αρχή Μεσσήνης που έπρεπε να κλείσουν οι πόρτες στην Αρχαία Μεσσήνη για να διαπιστώσει ότι στην πολιτική δεν αρκούν οι καλές προθέσεις για την επιτυχία του επιθυμητού αποτελέσματος. Αντιθέτως πολλές φορές χρειάζεται να γίνουν οδυνηροί συμβιβασμοί προκειμένου να αποφευχθεί το... μοιραίο που δεν αποφεύχθηκε το Σάββατο. Βεβαίως υπάρχουν και αυτοί που πίστεψαν ότι τελικώς η “μετακίνηση” της συναυλίας ωφέλησε τη δημοτική αρχή επειδή οδήγησε τους θεατές στη Μεσσήνη, αλλά θα αφήσουμε αυτή την άποψη ασχολίαστη γιατί ως γνωστόν η βλακεία είναι... αήττητη.

Τέλος ας ευχηθούμε (γιατί φοβόμαστε το αντίθετο) ότι αυτήν τη φορά ο Τύπος δεν θα καταγράψει απλώς το γεγονός αφήνοντας στο απυρόβλητο τις συμπεριφορές και τη νοοτροπία που οδήγησαν στην οικονομική χρεοκοπία και την κοινωνική παρακμή. Δεν φταίει μόνο ο... Χατζηπετρής συνάδελφοι. Φταίνε και όσοι μπερδεύουν το “δίκιο του αγώνα” με το κράτος δικαίου.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 08 Ιουλίου 2018 22:22

NEWSLETTER