Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018 19:17

Το μοντέλο της... Λούτσας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

 

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος πολεοδόμος ή οικονομολόγος για να αντιληφθεί ότι οι άτολμες παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής Καλαμάτας -όπου και εάν γίνονται- απλώς οδηγούν την πόλη σε αδιέξοδο.

Αρκεί μια κυριακάτικη βόλτα στην Καλαμάτα, για να διαπιστώσει και ο πιο φανατικός οπαδός της δημοτικής αρχής ότι το μοντέλο της... Λούτσας έχει κοντά ποδάρια, γιατί σπαταλά πολύτιμους πόρους αποδίδοντας δυστυχώς ελάχιστο εισόδημα.

Το "μοντέλο της Λούτσας" που υπηρετεί πιστά ο δήμαρχος Καλαμάτας "προβλέπει" στο ζενίθ της τουριστικής σεζόν άδειο κέντρο, έρημη δυτική παραλία και χαοτικό αδιαχώρητο στις ανατολικές ακτές για καμιά σαρανταριά μέρες. Στα... σαραντάμερα της παραλίας οι επιχειρηματίες προσπαθούν να βγάλουν τα σπασμένα των υπόλοιπων 324 ημερών προσφέροντας δωρεάν ξαπλώστρα στους καταναλωτές καφέ και ποικιλίας. Το οικονομικό αποτέλεσμα θα ήταν κάτι παραπάνω από τραγικό, αν οι αρχές δεν έκαναν τα στραβά μάτια αφήνοντας τις ξαπλώστρες να φτάσουν στην... Κρήτη και τις τροχονομικές παραβάσεις... στο θεό.

Υπενθυμίζουμε ότι για την παραλία έχουμε προτείνει πολλές φορές τη δημιουργία ενός δικτύου πεζοδρόμων νότια της οδού Κρήτης, ώστε η περιοχή να λειτουργεί ταυτόχρονα ως ανοιχτό εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο.

Ας αφήσουμε όμως την παραλία και ας ανέβουμε στο κέντρο της Καλαμάτας: Διάβασα με μεγάλη προσοχή όλα τα ρεπορτάζ και τις προτάσεις στο διάλογο για την ανάπλαση της 23ης Μαρτίου - και ομολογώ ότι δεν με προβλημάτισε καθόλου ούτε ο συντηρητισμός των προτάσεων ούτε η άρνηση της τοπικής κοινωνίας να προχωρήσει στον 21ο αιώνα. Προσωπικά όμως δηλώνω από τώρα ότι, στις επόμενες εκλογές, θα ψηφίσω μόνο την παράταξη που θα καταθέσει κοστολογημένη πρόταση για την υπογειοποίηση των οδών Υπαπαντής, Τζάννε, και της πλατείας 23ης Μαρτίου.

Φυσικά, οι συντηρητικοί πολίτες και φορείς, που βολεύονται με το "μοντέλο της Λούτσας", θα πουν για άλλη μια φορά ότι "αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα". Και μετά θα τα βάλουν με το... σύστημα, που στέλνει τα παιδιά τους στην ξενιτιά για να εργαστούν στις πολυεθνικές που δεν θέλουμε στη Μεσσηνία.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα συνδεθούν με τα παιδιά τους μέσω Skype, ας μην ξεχάσουν να τα ρωτήσουν γιατί στην "ξενιτιά" γίνονται με μεγάλη ευκολία όλα αυτά που "δεν γίνονται" στην Ελλάδα.

 

Υ.Γ. Η υπογειοποίηση των οδών Υπαπαντής, Τζάνε και της πλατείας 23ης Μαρτίου είναι μια επένδυση της πόλης για τον 21ο αιώνα. Οι μετακινήσεις των πεζοδρόμιων είναι αναπλάσεις για την επόμενη κάλπη.

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018 18:35