Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 12:56

Οι πελατειακές σχέσεις είναι υπερκομματικές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Οι πελατειακές σχέσεις είναι υπερκομματικές

 

Η πολυνομία, το ασαφές θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει γενικές απαγορεύσεις και δρακόντειες ποινές, καθώς και η έλλειψη συστηματικών ελέγχων για την καθολική εφαρμογή των νόμων, αποτελούν το βασικό τρίπτυχο του πελατειακού συστήματος - αφού επιτρέπουν στις αρχές να κρατούν ομήρους τους πολίτες, εφαρμόζοντας επιλεκτικά το νόμο.

Ειδικά το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των καταστημάτων ψυχαγωγίας, αλλά και γενικότερα για την ηχορύπανση που προκαλούν εκδηλώσεις, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του πελατειακού συστήματος, που φυσικά δεν το εκφράζουν αόρατες δυνάμεις... αλλά οι ψηφοθήρες πολιτικοί που το διατηρούν.

Ας μην ισχυριστεί, μάλιστα, κάποιος ότι για την πολυνομία και το ασαφές θεσμικό πλαίσιο φταίει μόνο "η επάρατος Δεξιά" ή μόνο "ο λαϊκισμός του ΠΑΣΟΚ", γιατί οι πελατειακές σχέσεις στην Ελλάδα είναι υπερκομματικές και διαπερνούν οριζόντια τη νοητή πολιτική ευθεία. Ουσιαστικά η "χαμηλή διαπλοκή" όχι μόνο έχει μολύνει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, αλλά παραμένει σταθερά και στο απυρόβλητο, αφού τόσο η Αριστερά όσο και η Δεξιά ψαρεύουν στα θολά του εθνικολαϊκισμού και κατηγορούν για διαφθορά μόνο το... μεγάλο κεφάλαιο.

Ετσι, ακούμε συχνά καταγγελίες για τις σχέσεις διαπλοκής των μεγαλοεργολάβων με την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά σπανίως διαβάζουμε ένα άρθρο για τη σχέση που συνδέει τον τοπικό άρχοντα με τον καταστηματάρχη που απλώνει ξαπλώστρες μέχρι τη θάλασσα. Επισης, ακούμε πολύ συχνά καταγγελίες για διαπλεκόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά σχεδόν καμία διαμαρτυρία για τη σχέση που συνδέει τους τοπικούς άρχοντες με τους καταστηματάρχες εστίασης και ψυχαγωγίας οι οποίοι παίζουν μουσική μέχρι τα ξημερώματα.

Σε κάθε περίπτωση και χωρίς καμία υπερβολή, αν εφαρμοστεί σήμερα το γράμμα του νόμου θα πρέπει να κλείσει το 90% (αν όχι το 99%) των επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας, γιατί προφανώς ο νομοθέτης πάνω από το κοινωνικό συμφέρον έχει τοποθετήσει το δικαίωμα των αρχόντων να εφαρμόζουν επιλεκτικά το νόμο.

Σε μια νεωτερική κοινωνία, οι πολίτες θα ζητούσαν αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και αντικατάστασή του με λίγους και σαφείς κανόνες που θα εφαρμόζονται καθολικά. Στην Ελλάδα όμως, οι περισσότεροι ακόμα ψηφίζουν τον άρχοντα που θα κλείσει το μαγαζί του... γείτονα.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 13:03

NEWSLETTER