Τρίτη, 07 Αυγούστου 2018 20:45

Λεφτά στον... Καιάδα ή πραγματική ανάπτυξη;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)
Λεφτά στον... Καιάδα ή πραγματική ανάπτυξη;

Τα 6 εκ. ευρώ που διαθέτει συνολικά η πολιτεία για τη συντήρηση του οδικού δικτύου του μεσσηνιακού Ταϋγέτου, μπορεί να φαντάζουν εξωφρενικά μεγάλο ποσό, αλλά στην πραγματικότητα δεν αρκεί να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα απέτρεπαν την περαιτέρω δημογραφική συρρίκνωση της περιοχής.

Στην πραγματικότητα και αυτά τα 6 εκ. ευρώ θα πεταχτούν στον... Καιάδα, καθώς τα χωριά του Ταϋγέτου χρειάζονται πολλά περισσότερα από συντηρημένους δρόμους για να επιβιώσουν. Πρώτα από όλα όμως χρειάζονται έναν "τρελό νοικοκύρη" που θα σπάσει τα αυγά της συντήρησης χαράσσοντας νέους δρόμους (κυριολεκτικά και μεταφορικά) για την ανάπτυξη του Ταϋγέτου. Σε κάθε περίπτωση η αναγέννηση των χωριών του Ταϋγέτου μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν η ευρύτερη περιοχή χαρακτηριστεί ως ειδική ζώνη τουριστικής ανάπτυξης με αυξημένα κίνητρα για επενδύσεις.

Για να προχωρήσει όμως ένα τόσο τολμηρό σχέδιο θα πρέπει να χαρακτηριστούν παραδοσιακοί όλοι οι οικισμοί και να δοθούν χρήματα σε όλους τους ιδιοκτήτες να καλύψουν τις ταράτσες με σκεπές. Προσωπικά θεωρώ αναγκαία τη χάραξη ενός νέου ασφαλούς δρόμου και τη μετατροπή του υπάρχοντος σε... μονοπάτι για ποδηλάτες και πεζοπόρους. Θεωρώ αναγκαία επίσης τη δημιουργία τράπεζας γης για παραθεριστικές κατοικίες με αντίστοιχη μείωση της δασικής έκτασης, αν και γνωρίζω ότι θα ξεσηκωθούν όσοι δεν έχουν πληροφορηθεί ότι το 90% του οξυγόνου παράγεται στους ωκεανούς.

Υ.Γ. 1 Μην με σταματήσει κανένας στο δρόμο και μου πει "αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα", γιατί ενδέχεται να τις "μάσει" επειδή βαρέθηκα να ακούω συνθήματα αντί για επιχειρήματα.

Υ.Γ. 2 Επί νομαρχιακής αυτοδιοίκησης είχαν δαπανηθεί πολλά εκατομμύρια για μια μελέτη ανάπτυξης του Ταϋγέτου. Γνωρίζει κάποιος την τύχη της;

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Αυγούστου 2018 20:48

NEWSLETTER