Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018 16:44

Η ένταξη της παραλίας στον οικονομικό ιστό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Η ένταξη της παραλίας στον οικονομικό ιστό

Προχθές το βράδυ μετά το κλείσιμο των εμπορικών, τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας που λειτουργούν στο κέντρο της Καλαμάτας είχαν περισσότερους πελάτες από τα αντίστοιχα που λειτουργούν στην παραλιακή ζώνη. Το αντεστραμμένο "ισοζύγιο" κέντρου - παραλίας το φετινό καλοκαίρι ούτε αδικαιολόγητο είναι, ούτε ανατράπηκε από τον έναν μήνα στον άλλον.

Ουσιαστικά η αυξημένη κίνηση στο κέντρο της Καλαμάτας είναι το μακροχρόνιο αποτέλεσμα της πεζοδρόμησης και της διεύρυνσης των πεζοδρομίων στην ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται από την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας έως το Πάρκο Σιδηροδρόμων. Οι παρεμβάσεις αυτές, αν και ατελείς, δημιούργησαν ένα ασφαλές εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο, στο οποίο ντόπιοι και επισκέπτες μπορούν να κάνουν τις αγορές τους (ή απλώς να χαζέψουν τις βιτρίνες) και στη συνέχεια (ή πριν) να απολαύσουν καφέ, φαγητό και ποτό χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν με αυτοκίνητο.
Στην παραλιακή ζώνη η μειωμένη κίνηση (ειδικά τις καθημερινές) οφείλεται κυρίως στην ξεροκεφαλιά των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Ναυαρίνου και δεν θέλουν να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πεζοδρόμων, το οποίο θα επέτρεπε την επέκταση του εμπορικού κέντρου στην περιοχή. Βεβαίως υπάρχουν και αυτοί που επιρρίπτουν την ευθύνη στη δημοτική αρχή επειδή δεν παίρνει την πρωτοβουλία για πεζοδρομήσεις χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Αν ανοίξει όμως η συζήτηση για τον λαϊκισμό καλό θα είναι να πάρουν τον λόγο μόνο οι "αναμάρτητοι" γιατί οι υπόλοιποι δεν πείθουν, καθώς ενδιαφέρονται μόνο για να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη.
Ετσι και αλλιώς για να ενταχθεί η παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας στον οικονομικό ιστό της πόλης είναι αναγκαία η σύγκρουση όχι μόνο με τον λαϊκισμό αλλά και με το αντικαπιταλιστικό μένος όσων επιθυμούν να μετατρέψουν τη Ναυαρίνου σε... νεκρή ζώνη. Και η παραλιακή ζώνη υπάρχει κίνδυνος να νεκρωθεί αν εφαρμοστεί η πρόταση για πεζοδρόμηση μόνο της Ναυαρίνου. Αντιθέτως η παραλιακή ζώνη θα ενταχθεί στον οικονομικό ιστό της πόλης μόνο αν δημιουργηθεί ένα ευρύτερο δίκτυο πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας μεταξύ των οδών Κρήτης και Ναυαρίνου που θα επιτρέψει τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων στην περιοχή. Δυστυχώς όμως, όπως προαναφέραμε, η πρόταση αυτή δεν συγκρούεται μόνο με τους λαϊκιστές αλλά και με τους αντικαπιταλιστές που μισούν την αγορά και δεν βλέπουν με καλό μάτι την άνθιση της εμπορικής δραστηριότητας.
Πρόβλεψη: Η Ναυαρίνου, αν δεν δημιουργηθεί μέσα στην επόμενη πενταετία ένα δίκτυο πεζοδρόμων στην περιοχή, αργά ή γρήγορα θα μετατραπεί σε στέκι για μεθυσμένους τουρίστες που θα αναζητούν φθηνή μπίρα στα μαγαζιά της περιοχής. Και οι πωλητές φθηνής μπίρας θα έχουν τότε περισσότερους οικονομικούς λόγους για να χρηματοδοτούν την προεκλογική εκστρατεία πολιτικών που θα υπόσχονται να μην αλλάξουν τίποτα στην περιοχή.

Θανάσης Λαγός

lathnasis@yahoo.gr

 


NEWSLETTER