Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018 15:12

10 χρόνια από την ίδρυση της Airbnb

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

 

«Ξεχάστε τα ξενοδοχεία» ήταν το σύνθημα της Airbnb πριν από 10 χρόνια, όταν μπήκε σε εφαρμογή η ιδέα. Κανείς όμως δεν περίμενε τότε ότι θα εξελισσόταν σε μεγάλο ανταγωνιστή των ξενοδοχείων.

Η επιχείρηση από το Σαν Φρανσίσκο αναπτύχθηκε ραγδαία και εξελίχθηκε σε μια από τις ακριβότερες νεοφυείς εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Η αξία της σήμερα εκτιμάται στα 31 δισ. ευρώ - και η εταιρεία διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να εξελιχθεί στο χρηματιστήριο σε μια από τις ακριβότερες όλων των εποχών.

Η ιδέα ανήκει στον Μπράιαν Τσέσκι και τον Τζο Γκέμπια: Επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ακριβό ενοίκιο του διαμερίσματός τους στο Σαν Φρανσίσκο, έβαλαν στο σαλόνι τους τρία στρώματα αέρα (φουσκωτά) και νοίκιασαν το χώρο στους επισκέπτες μιας έκθεσης ντιζάιν στην πόλη τους. Στην τιμή συμπεριλαμβανόταν και πρωινό. Ετσι προέκυψε και το όνομα της εταιρείας: Air bed and breakfast. H επιχείρηση ξεκίνησε να λειτουργεί στις 11 Αυγούστου 2008. Αργότερα η επωνυμία της έγινε Airbnb.

«Ποτέ δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι η επιχείρηση θα γινόταν τόσο μεγάλη» λέει ο Τσέσκι - και συμπληρώνει σκωπτικά πως πρόκειται για «τη χειρότερη ιδέα που έγινε ποτέ τόσο επιτυχημένη».

Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ίδια η εταιρεία στη δημοσιότητα, 5 εκατομμύρια κατοικίες σε 191 χώρες του κόσμου και σε περίπου 81.000 πόλεις διατίθενται για προσωρινή ενοικίαση.

Αυτά τα στοιχεία δημοσιεύει η ιστοσελίδα money-tourism.gr, με αφορμή τα 10α γενέθλια της Airbnb που άλλαξε τον τουρισμό. Εννοείται ότι ξεσπάω σε τρανταχτά γέλια κάθε φορά που σκέφτομαι τα εμπόδια που θα συναντούσαν ο Μπράιαν Τσέσκι και ο Τζο Γκέμπια αν επιχειρούσαν να ιδρύσουν την Airbnb στην... Καλαμάτα κι όχι στο Σαν Φρανσίσκο. Αν δεν είχαν καταλήξει στη φυλακή μετά από μήνυση κάποιου συνδικαλιστή, ακόμα θα ζητιάνευαν χρήματα από κάποια τράπεζα για να προχωρήσει η ιδέα τους.

Με άλλα λόγια: Η ανάπτυξη δεν έρχεται με κούφια λόγια. Επιτυγχάνεται όταν οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να επιχειρήσουν. Να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν μια ιδέα για να βελτιώσουν τη ζωή τους, χωρίς το κράτος και οι προνομιούχες ομάδες να τους βάζουν συνεχώς τρικλοποδιές.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018 15:17