Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2018 13:58

Μαύρες σελίδες στην αγορά εργασίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Η μείωση της απασχόλησης τον Ιούλιο κατά 8.610 θέσεις, αν και συγκυριακή αφού φέτος οι προσλήψεις στον τουρισμό έγιναν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, αποδεικνύει ότι ο στόχος για μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό παραμένει... όνειρο θερινής νυκτός. 

Με δεδομένο μάλιστα ότι από την αρχή του έτους μέχρι και τον Ιούλιο το 51,65% των προσλήψεων αφορά θέσεις με μερική και εκ περιτροπής απασχόληση, είναι μάλλον ανόητο να συζητάμε για εξόδους από το μνημόνιο και... πορεία ανάπτυξης.

Σε κάθε περίπτωση και πέρα από τις κυβερνητικές φαντασιώσεις, στην πραγματική οικονομία η κατάσταση παραμένει εφιαλτική, καθώς δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιβιώνουν μόνο επειδή δεν πληρώνουν φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και... ηλεκτρικό ρεύμα. Σε αντίστοιχη θέση βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, που από τη χρεοκοπία του 2010 έως σήμερα έχουν χάσει τουλάχιστον το 30% του ετήσιου διαθέσιμου εισοδήματός τους. Την ίδια ώρα χιλιάδες απελπισμένοι άνεργοι δέχονται να προσληφθούν με σύμβαση μερικής απασχόλησης και να πληρώνονται μόνο τις τέσσερις από τις τουλάχιστον οκτώ ώρες που εργάζονται.

Εννοείται ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτοι και ότι απλώς κάνουν τρεις-τέσσερις ελέγχους το μήνα, για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι... αν οι έλεγχοι γίνουν ουσιαστικοί και εισπραχτούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, τότε δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο, καθώς στην πράξη αδυνατούν να πληρώσουν εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Αυτό το γνωρίζει η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, και μπροστά στον κίνδυνο αύξησης της ανεργίας προτιμά να αφήνει ανεξέλεγκτη την αγορά.

Την ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση και τον φόβο της ανεργίας εκμεταλλεύονται και μεγάλες επιχειρήσεις, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερες ώρες από όσες πληρώνονται. Τη θλιβερή εικόνα συμπληρώνουν οι "όμηροι" του  δημόσιου τομέα που προσλαμβάνονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου και δουλεύουν νύχτα με νύχτα μπας και ανανεωθεί σιωπηρά η σύμβασή τους ώστε να διεκδικήσουν μελλοντικά δικαστικώς τη μονιμοποίησή τους.

Τα μάθατε τα νέα; Βγαίνουμε από τα... μνημόνια!

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2018 13:48