Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2018 17:55

Εκθέσεις ιδεών για ...“Ρομπέν των Ρομ”

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)
Εκθέσεις ιδεών για ...“Ρομπέν των Ρομ”

"Ξέρετε, για την Αριστερά η ασφάλεια δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αφορά όλους και το σύνολο της καθημερινής ζωής: την εργασία, την εκπαίδευση, τη στέγη, τις μετακινήσεις, τις συναθροίσεις.

Κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά είναι η ασφάλεια με αίσθημα δικαίου και η εμβάθυνση της δημοκρατίας στην πράξη”.

Διαβάζοντας τη συνέντευξη, απόσπασμα της οποίας είναι το παραπάνω κείμενο, της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ολγας Γεροβασίλη συνειρμικά ήρθαν στη σκέψη μου οι ανοησίες που έπρεπε να γράψουμε στις σχολικές εκθέσεις για να πάρουμε καλό βαθμό. Ειλικρινά δεν ξέρω αν στο συνειρμό συνέδραμε και η πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά είμαι βέβαιος ότι όποιος έχει βιώσει την οδυνηρή εμπειρία των εξετάσεων δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ τις αρλούμπες που έγραφε (με σωστή πάντα σύνταξη).

Ανοίγοντας παρένθεση οφείλω να διευκρινίσω ότι είχα την “ατυχή ευτυχία” να πηγαίνω γυμνάσιο και λύκειο τη δεκαετία του 1980, όταν κυριαρχούσε το ΠΑΣΟΚ, και γι' αυτό προκειμένου να πιάσεις τη βάση στην έκθεση έπρεπε να γράψεις τουλάχιστον μία φορά (ανάλογα με το θέμα) τις έννοιες “κοινωνική δικαιοσύνη”, “εθνική ανεξαρτησία”, “ειρήνη και φιλία” κ.λπ. Προφανώς ανάλογες οδυνηρές εμπειρίες με τις έννοιες “πατριωτισμός”, “εκκλησία”, “χριστιανισμός” βίωσαν όσοι μαθητές πήγαν στα “εθνικόφρονα” σχολεία πριν έρθει το ΠΑΣΟΚ και τα κάνει “σοσιαλιστικά”. Τόσο όμως οι μαθητές των “εθνικοφρόνων” όσο και οι μαθητές των “σοσιαλιστικών” σχολείων για να πάρουν καλό βαθμό στη έκθεση έπρεπε να γράψουν την κοινοτοπία που ξεφούρνισε στη συνέντευξή της η κ. Γεροβασίλη, “θέλουμε μια κοινωνία στην οποία η ελευθερία του ενός φτάνει μέχρι εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου”.

Προφανώς η κ. Γεροβασίλη δεν έχει αντιληφθεί ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρέπει  μεταξύ άλλων να λάβει και μέτρα για να προστατέψει την ελευθερία και την περιουσία των πολιτών από εκείνους που παριστάνουν τους “Ρομπέν των Ρομ”. Βεβαίως υπάρχει και το ενδεχόμενο η νέα υπουργός να θεωρεί ότι οι “Ρομπέν των Ρομ” δεν είναι κοινοί κλέφτες, αλλά επαναστάτες που αναδιανέμουν τον πλούτο ληστεύοντας τους έχοντες και κατέχοντες (δηλαδή την 88χρονη σε χωριό της Μεσσηνίας) για να ενισχύσουν τους μη έχοντες… φορολογικό μητρώο (δηλαδή τον πρεζέμπορα ομόφυλό τους).

Ετσι κι αλλιώς είναι δικαίωμα του καθενός να έχει… αυταπάτες και να δηλώνει ότι αυτός θα βαράει το νταούλι για να χορεύουν οι αγορές. Το πρόβλημα όμως ξεκινά όταν οι “Ρομπέν των Ρομ” ακούν τα νταούλια και τα εκλαμβάνουν σαν σάλπισμα για νέες ληστείες.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2018 18:09