Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2018 20:22

"Κομπάρσοι" οι έμποροι στη φετινή Λευκή Νύχτα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
"Κομπάρσοι" οι έμποροι στη φετινή Λευκή Νύχτα

 

Ο απολογισμός της φετινής Λευκής Νύχτας στην Καλαμάτα απλώς επιβεβαιώνει όσους είχαμε προβλέψει ότι, σε περίπτωση που δεν  κεφαλαιοποιηθεί η επιτυχία των πρώτων εκπτωτικών γιορτών, θα ακολουθήσει η σταδιακή μείωση της εμπορικής κίνησης - αφού μεταξύ άλλων ολοένα και περισσότερες πόλεις θα διοργανώνουν παρόμοιες εκδηλώσεις.

Φέτος λοιπόν, και ενώ είχαν προηγηθεί εκπτωτικές βραδιές σε Κυπαρισσία, Γαργαλιάνους, Ναύπλιο και Τρίπολη, ο κόσμος που πλημμύρισε τους δρόμους της Καλαμάτας ήρθε περισσότερο για να διασκεδάσει και λιγότερο για να αγοράσει προϊόντα. Σταδιακά λοιπόν τα εμπορικά από πρωταγωνιστές μετατράπηκαν σε "αναγκαίους κομπάρσους" του πανηγυριού που ωφελεί κυρίως τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας.

Εννοείται ότι η καταναλωτική συμπεριφορά θα ήταν εντελώς διαφορετική αν τα εμπορικά έκαναν εξωφρενικά μεγάλες εκπτώσεις με στόχο να ξεστοκάρουν το εποχικό κυρίως εμπόρευμα που εκτιμούν ότι κινδυνεύει να μείνει απούλητο. Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα μιας Λευκής Νύχτας στα τέλη της σεζόν. Για πολλούς και διάφορους λόγους όμως, οι περισσότεροι έμποροι τη Λευκή Νύχτα προφέρουν εκπτώσεις ελάχιστα μεγαλύτερες από αυτές που έχουν όλη την υπόλοιπη εκπτωτική περίοδο - και με την πρακτική τους αυτή οδηγούν τους περισσότερους πελάτες στις... ψησταριές και τα μπαρ.

Αν δεν αλλάξει τίποτα, μετά από 2-3 χρόνια κάποιοι "κομπάρσοι" θα διαπιστώσουν ότι είναι ασύμφορη η λειτουργία των καταστημάτων τους τη νύχτα αυτή, οπότε θα τα κλείσουν για να πάνε κι οι ίδιοι στις... ψησταριές και στα μπαρ. Ετσι η πρωτοπόρος Λευκή Νύχτα της Καλαμάτας, που άνοιξε το δρόμο για να γίνουν εκπτωτικές βραδιές σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας, θα μετατραπεί σε ένα απλό πανηγύρι χωρίς κανένα όφελος για τους εμπόρους.

Σε μια ιδεατή πόλη ή στο εργαστήριο κάποιου σοβαρού πανεπιστημίου, οι έμποροι θα συζητούσαν προτάσεις για την αναβάθμιση της Λευκής Νύχτας που θα απέφερε περισσότερα χρήματα στο ταμείο τους. Στην ίδια ιδεατή πόλη τα μεγάλα πολυκαταστήματα δεν θα εισέπρατταν μόνο, αλλά θα έβαζαν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη χρηματοδότηση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που θα έφερναν χιλιάδες επισκέπτες στην Καλαμάτα.

Στον πραγματικό κόσμο όμως, η επιχειρηματική κοινότητα τα περιμένει όλα από τους πολιτικούς επειδή είναι ανίκανη να αυτοδιαχειριστεί ακόμα και μια εκπτωτική βραδιά όπως η Λευκή Νύχτα. Καληνύχτα... 

Θανάσης Λαγός

lathanasis@yahoo.gr

 


NEWSLETTER