Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2018 16:56

Το στοίχημα της Καρποφόρας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Αντιδράσεις, όπως ήταν βέβαια αναμενόμενο, προκαλεί η πρόταση του καθηγητή Πέτρου Θέμελη για αυτοδιαχείριση της Αρχαίας Μεσσήνης από την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών (ΜΕΑΣ) που έχει ιδρύσει ο ίδιος.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι η ΜΕΑΣ έχει, μεταξύ άλλων, συγκεντρώσει χορηγίες από ιδιώτες, με τις οποίες συνεχίζονται τα τελευταία χρόνια οι ανασκαφές και οι αναστηλώσεις - οι οποίες θα είχαν σταματήσει μετά τη διακοπή της χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Από εκεί και πέρα δεν γνωρίζω και ούτε θέλω να μάθω γιατί ανησύχησε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Μεσσήνης από την πρόταση του κ. Θέμελη, και γιατί ζητεί από τη δημοτική αρχή να ενημερωθεί για τις προθέσεις του. Αλλά επειδή είμαι σίγουρος ότι θα χαλάσουμε τις καρδιές μας αν αρχίσω να γράφω για την αμετροέπεια που χαρακτηρίζει όσους δεν μπορούν να αντιληφθούν το έργο του κ. Θέμελη, προτείνω απλώς στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, πριν αποκτήσει λόγο στη διαχείριση της Αρχαίας Μεσσήνης, να επιχειρήσει ν' αναδείξει τον αρχαιολογικό χώρο της Καρποφόρας.

Με αυτό τον τρόπο οι δημοτικοί άρχοντες θα αποκτήσουν μια εμπειρία, αρχικώς στην αναζήτηση χρημάτων και στη συνέχεια στην κοπιαστική προσπάθεια που απαιτείται όχι μόνο για τις ανασκαφές, αλλά και για την αναστήλωση των μνημείων, όπως και για την τουριστική ανάδειξη κι αξιοποίηση ενός αρχαιολογικού χώρου. Η εμπειρία αυτή είναι τουλάχιστον αναγκαία σε όποιον φιλοδοξεί να έχει λόγο στη διαχείριση της Αρχαίας Μεσσήνης - γιατί διαφορετικά το πιθανότερο είναι να μετατρέψει το έργο του κ. Θέμελη σε μια απέραντη ζούγκλα με αγριόχορτα.

Εννοείται ότι όποιος δεν μπορεί να συγκεντρώσει ούτε καν τα χρήματα που απαιτούνται για την αναστήλωση ενός θολωτού τάφου στην Καρποφόρα, καλό είναι να σιωπήσει για πάντα αναφορικά με τη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2018 16:54