Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018 13:23

Χορηγοί των κομμάτων τα… συνήθη υποζύγια;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

Στο στόχαστρο των σχολιαστών του Facebook (και όχι μόνο) μπήκε το δείπνο που διοργάνωσε την Παρασκευή η Νέα Δημοκρατία με αντίτιμο 15 ευρώ για την ενίσχυση του κόμματος.

Εννοείται ότι οι σχολιαστές έλεγαν πως 15 ευρώ κόστισε το εισιτήριο για την... ομιλία του Αδωνι Γεωργιάδη, και όχι το δείπνο σε 5άστερο ξενοδοχείο. Ανεξάρτητα όμως από τις προθέσεις των σχολιαστών, αυτό που έχει κυρίως ενδιαφέρον είναι ότι ασκείται κριτική σε μια δειλή, έστω, προσπάθεια για φανερή χρηματοδότηση ενός κόμματος, μακριά από τις σκοτεινές δανειακές συμβάσεις του παρελθόντος.

Προσωπικά είμαι οριζοντίως και καθέτως αντίθετος, όχι μόνο με τη δανειοδότηση των κομμάτων, αλλά και με την κρατική ενίσχυσή τους με χρήματα των φορολογούμενων. Πιστεύω επίσης ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι μπορούν καταρχάς να διαχειριστούν τα οικονομικά του κόμματός τους, εξασφαλίζοντας μεταξύ άλλων, φανερά και πάνω στο τραπέζι, τα χρήματα που απαιτούνται για μια αξιοπρεπή τουλάχιστον προεκλογική εκστρατεία. Για να γίνουν όμως φανεροί οι πόροι των κομμάτων και να σταματήσουν οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, θα πρέπει πρώτα απ' όλα να αλλάξει ο νόμος για τις εκλογικές δαπάνες, ο οποίος αναγκάζει όλους τους υποψήφιους να γίνουν συνένοχοι στο διαρκές έγκλημα της διαφθοράς.

Ουσιαστικά, ο δρακόντειος νόμος για τις εκλογικές δαπάνες, όπως και οι περισσότεροι δρακόντειοι νόμοι στην Ελλάδα, μένει ανεφάρμοστος γιατί όποιος τον τηρήσει κατά γράμμα δεν θα πάρει ούτε την ψήφο της μάνας του. Δυστυχώς όμως στην ελληνική πολιτική σκηνή υπάρχει τόσο μεγάλο περίσσευμα υποκρισίας, που καλύπτει με μεγάλη ευκολία το έλλειμμα νομιμότητας. Ετσι, όλοι υποκρίνονται πως τα πάντα είναι νόμιμα και ηθικά, ενώ γνωρίζουν ότι βασιλεύει η διαφθορά και η -συχνά αναγκαστική- ανομία.

Σε κάθε περίπτωση, ο εκσυγχρονισμός της Ελλάδας θα ξεκινήσει από τον εκσυγχρονισμό των κομμάτων, που με τη σειρά του θα ξεκινήσει μόνο αν τα κόμματα αποκτήσουν φανερούς χρηματοδότες, απαλλάσοντας ταυτόχρονα τους φορολογούμενους από το κόστος της κρατικής ενίσχυσης των κομμάτων. Ετσι κι αλλιώς είναι προτιμότερο οι επιχειρηματίες να πληρώνουν φανερά για να δειπνήσουν με τον επικεφαλής του κόμματος, παρά να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των κομμάτων κάτω από το τραπέζι... επειδή έτσι “προστάζει” ο νόμος για τις εκλογικές δαπάνες.

Θα μου πείτε: Εγινε σύγχρονο κόμμα η Νέα Δημοκρατία επειδή διοργάνωσε ένα δείπνο για να ενισχύσει τα οικονομικά της; Φυσικά και όχι. Είναι άλλο όμως το να ασκείς κριτική στην ηγεσία της επειδή δεν σκέφτεται να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο χρηματοδότησης των κομμάτων, και άλλο να “πυροβολείς” το εισιτήριο στο δείπνο, αφήνοντας στο απυρόβλητο την κρατική ενίσχυση των κομμάτων (με χρήματα των φορολογούμενων) και την δανειοδότησή τους από τις τράπεζες (με υποθήκη τις μελοντικές κρατικές ενισχύσεις, δηλαδή τα χρήματα των φορολογούμενων).

Αλήθεια, πότε θα σταματήσει η χρηματοδότηση των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό;

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018 13:34