Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 14:03

Πατριωτισμός αντί για όραμα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Πατριωτισμός αντί για όραμα

 

Η ομιλία του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αδωνη Γεωργιάδη στην Καλαμάτα "αποκάλυψε" στο ακροατήριο το διπλό στόχο που έχει θέσει η ηγεσία του κόμματος επιχειρώντας αφενός να κερδίσει ψήφους από τις δεξαμενές του Κέντρου και αφετέρου να περιορίσει τη διαρροή ψηφοφόρων προς δεξιά αντισυστημικά κόμματα.

Η επιχείρηση διεμβολισμού του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς βασίζεται κυρίως στην "αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική" (που διευκολύνεται αφάνταστα από τις κυβερνητικές γκάφες και κωλοτούμπες), ενώ το ανάχωμα προς τα δεξιά στήνεται στο όνομα του πατριωτισμού, που έτσι και αλλιώς δείχνει να είναι το μοναδικό αντίβαρο που διαθέτει η Νέα Δημοκρατία απέναντι στο άφθαρτο (στην Ελλάδα) όραμα του σοσιαλισμού.

Ανοίγοντας παρένθεση θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι σε τακτικό και μόνο επίπεδο το "γαλάζιο" αφήγημα του πατριωτισμού παρουσιάζει τεράστια κενά, καθώς η κυρίαρχη αριστερή αφήγηση συνεχίζει να χρεώνει επιτυχώς στη Δεξιά την προδοτική στάση των ταγματασφαλιτών παραβλέποντας τη συμβολή της στην μεταπολεμική οικονομική ανάπτυξη. Με απλά λόγια: Το "γαλάζιο" πατριωτικό αφήγημα αυτοακυρώνεται καθημερινά στα καφενεία της Καλαμάτας, καθώς ο μέσος νεοδημοκράτης δεν έχει επιχειρήματα να αντιτάξει όταν ακούει από τους αριστερούς ότι το Σεπτέμβριο του 1944 ο ΕΑΜ απελευθέρωσε τη Μεσσηνία από τους προδότες ταγματασφαλίτες. Κλείνοντας την παρένθεση θα διακινδυνεύσω να εκτιμήσω ότι η ηγεσία του κόμματος δεν έχει συνειδητοποιήσει το βαθμό της κυριαρχίας του αριστερού ιστορικού αφηγήματος στα καφενεία και γι’ αυτό επιμένει λανθασμένα να ποντάρει πολλά στο χαρτί του πατριωτισμού που είναι "καμένο" στη μεσοβραχυπρόθεσμη πολιτική περίοδο που διανύουμε. 

Από εκεί και πέρα η Νέα Δημοκρατία δείχνει αδύναμη να διατυπώσει μια ελκυστική οικονομική πρόταση για την πλειονότητα των πολιτών και προσπαθεί να πείσει ότι θα εφαρμόσει καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ μια δέσμη δειλών μέτρων που περισσότερο αποσκοπούν στη σταθεροποίηση παρά στην ανάπτυξη της οικονομίας. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, των ασφαλιστικών εισφορών, του ΦΠΑ, η αξιολόγηση στο Δημόσιο κ.λπ. μπορεί να είναι αναγκαίες συνθήκες για την ανάκτηση του κλίματος εμπιστοσύνης, αλλά δεν αρκούν για την επίτευξη των ρυθμών ανάπτυξης που απαιτούνται προκειμένου να ανακτηθεί το απολεσθέν εισόδημα. Με απλά λόγια: Ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα και ο επαγγελματίας που έχουν χάσει κατά τη διάρκεια της κρίσης το 1/3 του εισοδήματός τους και σωρευτικά την τελευταία οκταετία το εισόδημα 2,5 ετών, δύσκολα θα πιστέψουν το "γαλάζιο" πατριωτικό αφήγημα. Ακόμα και αν το πιστέψουν όμως δύσκολα θα το υπερασπιστούν στο δρόμο και στα καφενεία αν δεν δουν χρήματα στην τσέπη τους. Ετσι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει την πορεία της μέχρι να αναλώσει τα καύσιμα που της παρέχει αφειδώς ο... ΣΥΡΙΖΑ γεμίζοντας το "αντι-ΣΥΡΙΖΑ" ρεζερβουάρ με γκάφες και κωλοτούμπες.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 13:21

NEWSLETTER