Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2018 13:39

Οταν οι Ντρέδες στασίασαν για να φύγουν οι Φαναριώτες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

«Να φτηνήνη ο βίος, να διώξουν εν γένει τους Φαναριώτας, να δίδουν 10% στους δημητριακούς καρπούς, να καταργήσουν το φόρο των ποιμνίων όλων, να δίδουν εις μεν τας ιδιόκτητους αμπέλους 40 λεπτά το στρέμμα, εις δε τας εθνικάς 120 λεπτά, να τους δοθώσιν οι στρατιωτικοί βαθμοί, να αποδοθώσιν εις τους στρατιωτικούς όσα έχουν λαμβάνειν από εκδουλεύσεις, να μείνη ελεύθερος η υλοτομία εις έκαστον ανεμποδίστως, να θρονισθή ο βασιλιάς, να ελευθερωθούν οι στρατηγοί, να φύγουν οι Βαυαροί».

Αυτά ήταν τα αιτήματα των Ντρέδων, δηλαδή των ανυπότακτων (αφού σύμφωνα με τον Σαράντο Καργάκο η λέξη Ντρέδες προέρχεται από το αλβανικό Dhrës, που δηλώνει τον ανυπότακτο) που στασίασαν κατά του ελληνικού κράτους το 1834 με πρόσχημα την αποφυλάκιση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Στην πραγματικότητα οι Ντρέδες στασίασαν επειδή βρέθηκαν εκτός του τακτικού στρατού, όπως βρέθηκαν και δεκάδες άλλοι Κλέφτες της Πελοποννήσου, Αρματολοί της Ρούμελης, με συνέπεια να οδηγηθούν σε οικονομική εξαθλίωση. Ουσιαστικά το συγκεντρωτικό κράτος που προσπάθησαν να δημιουργήσουν τόσο ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας όσο και ο βασιλιάς Οθωνας, έπληττε τα συμφέροντα τόσο των τοπικών κοτζαμπάσηδων όσο και των στρατιωτικών. Οι πρώτοι δολοφόνησαν τον Ιωάννη Καποδίστρια, οι δεύτεροι επαναστάτησαν το 1834 στη Μεσσηνία, αλλά ηττήθηκαν κατά κράτος από τον κυβερνητικό στρατό των Βαυαρών και των Μανιατών.
Και ενώ κάθε νεωτερικό κράτος τιμά συνήθως όσους το υπερασπίστηκαν, στην Ελλάδα τιμούμε όσους στράφηκαν εναντίον του. Ουσιαστικά στην Ελλάδα το κράτος τιμά όσους εξεγέρθηκαν εναντίον του, με ευθύνη όχι μόνο της αντιεπιστημονικής Αριστεράς που ακούει "στάση" και ηδονίζεται, αλλά και της Δεξιάς που έχει μπερδέψει την Ορθοδοξία και το "ξανθό γένος" με αντιδυτικές κορώνες. Από εκεί και πέρα ειλικρινά θα ήθελα να ρωτήσω όσους συμμετέχουν σε αυτές τις γιορτές αν οι 500 περίπου Μανιάτες του κυβερνητικού στρατού είναι πατριώτες ή προδότες.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο ελληνικός εμφύλιος 1823 - 1825 όσο και οι εξεγέρσεις των κοτζαμπάσηδων και των στρατιωτικών κατά της κεντρικής εξουσίας και του κράτους δεν μπορούν να ερμηνευθούν ούτε με απλοϊκά αφηγήματα ούτε με ταξικά πρόσημα, αφού τις περισσότερες φορές οι πρωταγωνιστές αγωνίζονταν μόνο για το συμφέρον της φατρίας τους γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τόσο το εθνικό όσο και το κοινό συμφέρον.
"Να διώξουν εν γένει τους Φαναριώτας" ζητούν οι Ντρέδες γιατί οι Φαναριώτες είναι γραμματιζούμενοι και τους πήραν τη θέση στην κρατική μηχανή. Αριστα πράττουν λοιπόν και τους τιμούν οι πολιτικοί που δεν θέλουν τους άξιους στα πόδια τους, όπως δεν ήθελαν οι Ντρέδες τους Φαναριώτες. Εμείς που ζητάμε αξιοκρατία πότε θα υπερασπιστούμε τους... Μανιάτες του κυβερνητικού στρατού;

 Θανάσης Λαγός
Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Οκτωβρίου 2018 13:50